Autostrada A7 riscă să fie o autostradă ”știrbă” dacă licitația va fi reluată, după ce instanța admis o nouă contestație, a doua în decurs de câteva luni. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este obligată de judecători să evalueze din nou  ofertele, pentru a treia oară, și să decidă cărui constructor îi va încredința lucrările de construcție a lotului 3 Pietroasele – Buzău al tronsonului Ploiești – Buzău din A7. În iunie anul acesta se împlinesc doi ani de când a fost scos la licitație prima dată acest tronson, interval în care nu s-a întâmplat nimic, doar contestații între firme, iar CNAIR va iniția cel mai probabil o nouă procedură (a treia)!

Construcția A7 este un proiect așteptat de milioane de oameni. Vedem zilnic imagini cu șantierele deschise pe mai multe loturi. 

Din 13 loturi, cât are A7 de la Ploiești până la Pașcani, unul singur pune probleme serioase din cauza contestațiilor: Pietroasele – Buzău. 
”Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere trebuie să evalueze din nou ofertele depuse de constructorii care s-au înscris la licitații, prin decizie a instanței. Este a treia oară când CNAIR se află în această situație pentru acest lot, singurul care nu are nici la această oră un câștigător desemnat.

Ce e și mai grav este că, din cauza contestațiilor, se poate ajunge inclusiv la reluarea licitației, ceea ce va însemna nu doar o nouă întârziere, dar și riscul de a pierde finanțarea prin PNRR. Practic stăm cu banii în cont, în Trezoreria Băncii Naționale, dar ne împiedicăm în tot felul de tertipuri din acestea, legale, ce-i drept, dar așa sunt procedurile în România. Am spus de multe ori că trebuie scurtat cumva acest traseu, pentru că altfel nu reușim decât să ne facem viața mai amară și să nu ducem până la capăt un proiect care în principiu era realizabil în termen. Riscăm să avem o autostradă știrbă, pentru că doar pe acest lot 3 este un întreg litigiu, din cauza căruia există pericolul să se prelungească încă cel puțin un an. Asta înseamnă că am putea ieși din termene și să pierdem banii europeni.

Fac apel la responsabilitate. Pe de o parte adresez un mesaj clar celor din cadrul CNAIR care evaluează ofertele să o facă bine, cu simț de răspundere, ca să nu mai avem astfel de situații! Pe de altă parte, mă adresez constructorilor, mai ales că firma contestatară este din România, mai exact din județul Neamț: dincolo de interesele personale, trebuie să fim și români! Nu putem să punem piedică unui proiect atât de important pentru milioane de români, care poate revigora economic toată Moldova și o parte din Muntenia. Aceeași firmă a contestat licitațiile pe alte două loturi, între Bacău și Pașcani, dar acolo lucrurile s-au tranșat deja. Această firmă poate ar fi trebuit descalificată de la început. Nu are experiență în astfel de proiecte de infrastructură. Eu, dacă aș fi fost constructor, într-o astfel de situație, de interes național, m-aș fi retras! Pentru că în acest moment A7 asta este: un proiect de interes național! Un proiect așteptat de jumătate de Românie și de care depinde viitorul a milioane de români!” spune senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu. 

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentValentine’s Day pune pe jar angajații. Câți români își caută jumătatea la locul de muncă.
Articolul următorRomânia cere ca sportivii din Rusia și Belarus să fie interziși la Olimpiadă în 2024. Anunțul făcut de Eduard Novak