Românii se opun categoric unirii cu Republica Moldova, iar în cazul unei intervenții militare a Rusiei în țara vecină România nu ar trebui să intervină, arată datele unui sondaj AVANGARDE privind „sentimentul unionist”. Pe de altă parte, opiniile sunt mai degrabă pozitive în ceea ce privește orientarea proeuropeană a Chișinăului și eforturile de integrare în UE.

În condițiile în care aproape 60% dintre cei chestionați au o atitudine neutră față de Republica Moldova, mai mult de jumătate se opun de principiu unirii cu țara vecină, iar 50% ar vota împotrivă, dacă un referendum în acest sens ar avea loc mâine.

Imagine

ImagineLa întrebarea „dacă Rep. Moldova ar trebui primită de urgență în NATO?”, 40% dintre respondenți au răspuns negativ și dor 31% pozitiv.

Imagine

În schimb, scorul este favorabil unei integrări de urgență în Uniunea Europeană.

Imagine

La întrebarea dacă „în cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova credeți că România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean?”, 56% dintre respondenți au răspuns „NU”.

Cu toate acestea, percepția despre președintele Maia Sandu este prepondent, pozitivă, cu 40% dintre cei chestionați având o părere bună sau foarte bună, față de 21% care au o opinie negativă sau foarte negativă.

Imagine

75% dintre cei chestionați nu cred că e o idee bună ca Maia Sandu să candideze la preşedinţie în România. 

Sondajul autofinanțat AVANGARDE a fost realizat telefonic, în perioada 26 – 29 aprilie, pe un eșantion reprezentativ de 850 de subiecți adulți, cu o eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, de +/- 3,4%.

Articolul precedentLegea „fără plăți cash” ajunge la vot final în Parlament. Ce se întâmplă cu salariile a sute de mii de români?
Articolul următorDaea: Agenţii economici din România nu mai pot cumpăra cereale din Ucraina până pe 5 iunie