Două proiectile de artilerie, puternic corodate, descoperite de buzoieni, în timpul unor lucrări

Pirotehniştii de la ISU Buzău au executat, de la începutul anului, un număr de şapte misiuni în care au ridicat, transportat şi depozitat muniţie neexplodată, în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii. În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

Este vorba despre două proiectile artilerie calibru 37mm, două proiectile artilerie calibru 75mm, un proiectil artilerie calibru 152mm, o bombă aruncător caibru 82 mm şi o grenadă defensivă, rămase din luptele purtate în cele două războaie mondiale pe teritoriul României şi care, din păcate, încă pot produce victime umane. În aceste condiţii, specialiştii ISU reamintesc buzoienilor faptul că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii, fapt pentru care neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnişti, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.  

Atunci când găsesc elemente de muniţie neexplodate, buzoienii sunt îndemnaţi să anunţe la numărul unic 112 pentru că efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare. De asemenea,  buzoienii sunt rugaţi să nu le atingă, să nu le lovească ori să le  mişte din locul în care au fost descoperite, cu atât mai puţin să le arunce în foc.

Oamenii legii atenţionează populaţia că în astfel de situaţii să nu încerce să demonteze focoasele sau alte elemente componente şi să nu  le ridice,transporte şi să nu le introducă în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi. 

Articolul precedentAccident grav pe E85. Trei mașini sunt implicate în coliziune
Articolul următorAccesul la fonduri europene, condiţionat de respectarea statului de drept. Când se va lua decizia