În continuarea activităţilor desfăşurate de poliţiştii de investigaţii criminale de la Poliţia municipiului Râmnicu Sărat cu privire la comiterea a două infracțiuni de  înșelăciune au fost identificați principalii bănuiți, patru bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 42 de ani, din Buzău și Constanța.

Din cercetările efectuate, a rezultat că în ziua de 22 ianuarie 2019, bănuiții ar fi abordat telefonic doi bătrâni din Râmnicu Sărat, în vârstă de 78, respectiv 89 de ani. Sub pretextul că fiicele lor au vost victime ale unor accidente de circulație și că ar avea nevoie de o sumă de bani pentru intervenții chirurgicale, ar fi determinat persoanele vătămate să le ofere aproximativ 53.000 lei. Pentru preluarea banilor s-ar fi prezentat la domiciliul acestora, la scurt timp de la încheierea conversației telefonice, un tânăr de 22 de ani, din Constanța.

La momentul comiterii faptelor, trei dintre bănuiți erau încarcerați.

Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune pentru documentarea întregii activități infracționale și în vederea recuperării prejudiciului.

Poliţiştii buzoieni recomandă cetăţenilor să fie prudenţi cu persoanele necunoscute / De cele mai multe ori sub un chip/voce prietenos/prietenoasă se ascund  infractori

Poliţiştii atenţionează din nou buzoienii să nu dea curs mesajelor transmise telefonic de către escroci, care mizează tocmai pe impactul emoţional pe care îl are vestea că fiul/fiica a fost implicat într-un accident de circulaţie.

Metoda folosită de infractori este una cu un deosebit impact emoţional asupra victimelor. Victimele (vârstnici cu vârste cuprinse între 70 și 89 de ani), pe timp de noapte, primesc un telefon de la o persoană care se pretinde a fi medic, care îi anunţă că fiul/fiica său/sa a fost victima unui accident grav de circulaţie şi urmează a fi supus/ă unei intervenții chirurgicale iar costurile sunt destul de mari.

Apelantul „sfătuieşte” victima să dea banii persoanelor care se vor deplasa la domiciul lor, chiar în timpul desfășurării apelului, după ce în prealabil a aflat chiar de la păgubit adresa de domiciliu.

Victimele îşi dau seama că au fost înşelate abia în momentul în care apelează sau sunt sunate chiar de către persoanele presupuse a fi suferit vătămări în urma presupusului accident.      

FIŢI PREVĂZĂTORI! NU DEVENIŢI O PRADĂ UŞOARĂ!

Pentru a nu deveni victime ale unor înşelăciuni, prin diferite alte ,,metode”,  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:

  • Manifestaţi prudenţă şi verificaţi dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat, prin apelare la serviciile de informaţii clienţi de la operator sau prin contactarea persoanelor vizate;
  • Nu daţi dovadă de credulitate atunci când sunteţi contactat telefonic de persoane care pretind a fi reprezentaţi ai diferitelor firme sau chiar instituții;
  • Nu daţi curs solicitărilor venite din partea persoanelor pe care le cunoaşteţi doar prin intermediul telefonului;
  • Nu achitaţi niciodată sume în avans pentru ridicarea unor premii/colete sau nu achitații diferite servicii, fără să vă asigurați de existența lor;
  • Nu comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale (CNP, serie buletin, conturi bancare, parole, domiciliu etc);
  • În situaţia în care sunteţi contactat de o persoană care pretinde că vă reprezintă o rudă sau că ajută persoana în cauză şi solicită sume de bani pentru rezolvarea unor probleme grave, apelaţi imediat persoana în cauză (pe numărul pe care îl cunoaşteţi) pentru a verifica aspectele aduse la cunoştinţă telefonic.

 Dacă totuşi sunteţi victimă a unor astfel de fapte, sesizaţi imediat Poliţia pentru a fi demarate verificările ce se impun!

     

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentSorin Cîmpeanu: Vacanţa de primăvară va fi prelungită şi va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai
Articolul următorMinori bănuiţi de furt calificat, identificaţi de polițiștii buzoieni