În ziua de 9 iunie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au organizat și desfășurat activități preventiv-informative, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Rutier și jandarmi. În cadrul uneia dintre activităţi, polițiștii de la prevenire și polițiștii rutieri au vizitat preșcolarii de la Grădinița Adeona Kindergarten.

Copiilor le-au fost prezentate, într-un limbaj adaptat vârstei, modalități concrete de prevenire a disparițiilor, fiind sfătuiți să refuze orice propuneri de a părăsi locurile de joacă cu persoane străine în schimbul diferitor promisiuni – dulciuri, jucării sau animale.

Polițiștii au purtat discuții cu elevii pentru a conştientiza necesitatea însușirii regulilor de circulație și a comportamentului preventiv pentru a nu ajunge victime ale accidentelor rutiere. Au fost discutate diverse situaţii pe care le pot întâlni în calitate de participanţi la trafic și le-au fost adresate recomandări pentru a fi mereu în siguranță.

De asemenea, au desfăşurat activităţi senzoriale cu elevii, precum: activităţi din sfera amprentării şi ridicării urmelor, butonarea tehnicii autospecialelor şi primul contact cu motocicleta utilizată de poliţiştii de la rutieră.

La activitate a fost folosit și un gameboard tematic, jaloane, veste, baloane și alte dotări ale laboratorului mobil de educație rutieră, pentru transmiterea interactivă a mesajului preventiv.

Dragi copii,

Vacanţa de vară, prin specificitatea ei implică deplasarea voastră în zone de agrement, petrecerea unor perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulaţie mai intensă pe drumurile publice etc., ceea ce poate genera o creştere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracţiuni.

Având în vedere faptul că vacanţa mult așteptată se apropie şi pentru a nu trece prin anumite situaţii ce ar putea să vă afecteze sănătatea ori viaţa, ar fi bine să țineți cont de sfaturile și recomandările pe care vi le dăm cu toată dragostea şi grija noastră, noi cei ce suntem îmbrăcaţi în haină albastră şi care veghem zi de zi asupra voastră, alături de părinţi, profesori şi prieteni.

RECOMANDĂRI PENTRU O VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ

Dacă sunteţi singuri acasă:

  • Nu deschideţi niciodată uşa necunoscuţilor, chiar dacă vă spun că sunt trimişi de părinţii voştri. Uşa trebuie să fie mereu încuiată şi asigurată cu lanţul de siguranţă;
  • Nu spuneţi persoanelor străine care sună la telefon că sunteţi singuri acasă;
  • Sunaţi/mergeţi la un vecin de încredere în cazul în care vă este frică, vă simțiţi amenințați sau aveţi o urgență.
  • În caz de nevoie sunaţi-vă părinţii, rudele sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112.

Dacă ieşiţi la joacă:

  • Înainte de a pleca undeva cereţi voie părinţilor sau bunicilor, spunându-le unde mergeţi, cu cine, cum ajungeţi acolo şi când vă întoarceţi;
  • Nu afişaţi la vedere cheia de la intrare în locuinţă, bani, bijuterii sau telefonul mobil;
  • Încercaţi să fiţi mereu cu copii de vârsta voastră şi evitaţi să vă jucaţi sau să mergeţi undeva singuri;
  • Nu vă îndepărtaţi de locurile pe care le cunoașteţi, s-ar putea să nu mai știţi să vă întoarceţi;
  • Strada este periculoasă! Găsiţi alte locuri de joacă şi staţi departe de stradă;
  • Atunci când ieşiţi cu bicicleta sau rolele, aveţi mare grijă pe unde mergeţi. În nici un caz pe şosea. Aveţi grijă să nu fiţi loviţi de alte persoane şi să nu traversaţi strada decât pe la semafor sau pe la trecerea de pietoni, aşa cum aţi învăţat;
  • Nu mergeţi singuri să cumpăraţi ceva, mai ales după lăsarea întunericului;
  • Nu intraţi în scara blocului sau în lift cu persoane pe care nu le cunoaşteţi;
  • Nu discutaţi cu persoane străine despre voi, cum vă cheamă, unde locuiţi;
  • Nu plecaţi niciodată cu persoane străine, chiar dacă vă promit ca vă vor da bani sau un cadou;
  • Nu vă apropiaţi şi nu urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute;
  • Dacă un copil mai mare sau adult se poartă urât cu voi, vă vorbeşte urât sau vă ameninţă cereţi imediat ajutor de la cei din jur, chiar dacă nu îi cunoaşteți;
  • Aveţi curaj să spuneţi NU necunoscuţilor. Trebuie să ştiţi că pentru a scăpa de un pericol care vă ameninţă puteţi ţipa, fugi sau chiar lovi.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentS-a dat startul vacanței de vară, să fim preventivi, să ne bucurăm în siguranţă
Articolul următorDe ce nu a fost doborât avionul intrat ILEGAL în România – Dezvăluiri exclusive de la piloții care l-au escortat