Comisarii Gărzii de Mediu (GM) Buzău au înaintat procurorilor, de la începutul anului şi până în prezent, nouă plângeri penale pentru identificarea şi tragerea la răspundere a unor peroane suspectate de incendierea vegetaţiei uscate din arii protejate şi a unor deşeuri.

De asemenea, în perioada menţionată au fost aplicate amenzi de peste 1,5 milioane de lei.

Potrivit GM Buzău, în perioada de referinţă au fost organizate 570 de controale în domeniul gestionării deşeurilor care s-au concretizat cu 141 de sancţiuni urmate de impunerea unor măsuri de remediere.

„În primele şapte luni ale anului, cei 11 comisari au efectuat un număr total de 570 de inspecţii, din care 234 au fost inspecţii planificate şi 336 neplanificate. Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor menţionate au fost: gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor deţinute sau generate în urma desfăşurării activităţii, abandonarea de deşeuri menajere sau reciclabile în zone nepermise, neluarea măsurilor necesare pentru limitarea emisiilor de poluanţi în atmosferă, necolectarea selectivă/separată a deşeurilor reciclabile în vederea valorificării, neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de H.G nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile SGR. În urma controalelor au fost aplicate 141 de sancţiuni contravenţionale, amenzi în valoare de 1.541.200 de lei”, informează instituţia.

Totodată, comisarii de mediu au formulat nouă plângeri penale ca urmare a producerii unor incendii în arii protejate sau pentru incendierea unor deşeuri.

„Au fost formulate şi înaintate nouă plângeri penale Parchetelor din jurisdicţia instanţelor judecătoreşti din judeţul Buzău în perioada 01 ianuarie – 31 iulie, prin care s-a solicitat identificarea şi tragerea la răspundere a autorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ardere a vegetaţiei din ariile protejate şi de pe terenuri supuse refacerii ecologice şi efectuarea de cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de incendiere, eliminare, deţinere şi păstrare a deşeurilor în afara spaţiilor autorizate”, a transmis sursa citată.

AGERPRES

Articolul precedentANUL ACESTA NU SE MAI MODIFICĂ SISTEMUL DE IMPOZIT PENTRU PROPRIETĂȚI
Articolul următor13 AUGUST – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A STÂNGACILOR