Peste 380.000 de buzoieni cu drept de vot sunt așteptați la cele 426 secții de votare amenajate în județ

În județul Buzău, pentru alegerile europarlamentare și referendumul pe teme de justiție au fost amenajate 426 de secții de votare, majoritatea în unități de învățâmânt.

Sunt așteptați la vot 381.109 buzoieni cu vârsta peste 18 ani. Potrivit legii, s-au tipărit cu 10 la sută mai multe buletine de vot decât numărul de cetățeni cu drept de vot.

Peste 1,3 milioane de buletine de vot vor fi distribuite la secţiile de votare din judeţul Buzău. De menţionat că persoanele netransportabile trebuie să solicite urna mobilă sâmbătă, în cazul în care vor să îşi exprime opţiunile la alegerile de duminică.

România are alocate 32 de locuri în Parlamentul European, respectiv 33, din toamnă, dacă Marea Britanie va finaliza procedurile de ieșire din Uniunea Europeană.

Locurile din Parlamentul European sunt repartizate partidelor sau candidaților independenți, în functie de numărul de voturi pe care îl vor obține la alegeri.

Atenție, votul în schimbul unor sume de bani sau prin folosirea unor acte de identitate false se pedepsește cu închisoarea.

Numărul unic de urgențe 112 poate fi folosit de oricine pentru a sesiza eventuale incidente electorale.

Codul Penal pedepsește cu amendă sau închisoare de până la 3 ani împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor sau votul multiplu, dar și folosirea unui act de identitate sau buletin de vot fals.

Amenda se da și pentru violarea secretului votului, iar dacă fapta e comisă de un membru din biroul electoral pedeapsa este de închisoare cuprinsă între 6 luni și 3 ani.

Articolul precedentUn octogenar s-a aruncat in fata trenului
Articolul următorPolițiștii și jandarmii vor asigura paza la 303 secţii de votare