Peste o sută de porci infestați cu pestă porcină au fost eutanasiaţi numai săptămâna trecută, în urma confirmării probelor de laborator

Amenințarea pestei porcine africane continuă să planeze asupra județului Buzău, asta în timp ce autoritățile caută soluții pentru a stopa răspândirea virusului. După ce reușiseră să stingă toate focarele izbucnite anul trecut, autoritățile sanitare-veterinare au acum de a face cu numai puțin de 50 de gospodării în care evoluează virusul.

Peste o sută de porci au fost eutanasiaţi numai săptămâna trecută, în urma confirmării probelor de laborator. Cu toate acestea, s-a decis să nu se dea ordinul sacrificării în masă. Zonele afectate sunt Căldărăști (sat aparținând orașului Pogoanele), Mărgineanu (sat din comuna Mihăilești) și Padina.

Proprietarii suinelor sunt despăgubiți cu aproximativ 1000 de lei pe cap de animal sacrificat. În unele situaţii, chiar ei sunt cei care au comis neglijența de a vinde animalele unor samsari, aşa cum s-a întâmplat într-un caz la Amaru.

Astfel, s-a pus din nou problema dacă ar fi oportună decizia de sacrificare în masă a porcilor de pe raza comunelor unde au fost confirmate focare. În urma unei analize realizate la nivelul Comitetului Local de Combatere a Bolilor s-a luat decizia renunțării la decizia drastică a sacrificării tuturor porcilor din zonele afectate. Motivul, costurile unor astfel de operațiuni și cel al despăgubirilor ar fi exorbitante.

Numai anul trecut, Ministerul Agrigulturii a plătit la Buzău aproape 90.000 de lei drept despăgubiri pentru proprietarii porcilor uciși. În prezent, pe raza localităţilor unde au fost confirmate focare de pestă porcină sunt inventariaţi peste 2.600 de p

Articolul precedentLiceu buzoian, desființat
Articolul următorCiprian Polschi plecase în Afganistan ca să poată plăti terapiile copiilor