Primăriile organizează patrule pentru supravegherea cetăţenilor întorşi din vestul Europei

Autorităţile buzoiene au amendat deja, pentru nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu, patru persoane din Buzău, CA Rosetti şi Lipia, cu câte 20.000 de lei. Primăriile au sarcina de a monitoriza cetăţenii sosiţi din zonele afectate ale Europei, însă restricţiile par ineficiente.

Primarul din Costeşti are de gestionat o situaţie destul de complicată în satul Pietrosu, localitate cu o comunitate mare de rromi. Câteva zeci au revenit în ţară în ultimele zile.

La Cislău, primarul şi membrii Comitetului local pentru situaţii de urgenţă verifică zilnic persoanele care au declarat pe proprie răspundere că vor respecta măsura impusă de pandemia de coronavirus.

Peste 20 de persoane au venit din ţări europene unde au lucrat temporar. Alte 32 de persoane, rude sau prieteni care au intrat în contact cu cei întorşi sunt şi ele izolate la domiciliu. În lipsa comunicării oficiale, autorităţile comunei spun că se bazează pe vigilenţa vecinilor care sună să-i reclame pe cei ce ies din curte.

Spre ghinionul celor plasaţi în carantină, vecinii lor sunt destul de speriaţi şi iau atitudine, dându-i pe mâna autorităţilor pe cei inconştienţi. De exemplu, doi buzoieni au fost surprinşi în afara locuinţei, în timp ce încercau să rezolve probleme ce ţin de eliberarea unor documente, fiind daţi imediat pe mâna oamenilor legii. Unul ar fi dat nas în nas chiar cu primarul localităţii.

Alţi doi buzoieni dintr-o localitate din zona de câmpie din zona Pogoanele au crezut că nu li se poate întâmpla nimic dacă merg să se distreze la un local aflată aproape de locuinţă. Doar că au dat peste consăteni care le ştiau situaţia şi au sunat imediat la 112. Cu această ocazie, autorităţile fac din nou un apel şi îi roagă pe toţi cetăţenii care au venit în ţară din Italia sau din alte zone în care există focare de coronavirus să respecte regulile impuse de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.

 

Articolul precedentVideo| Dezinfecție, în piețele buzoiene
Articolul următorValentina Burdescu, măsuri de urgență pentru buna gestionare a activității Oficiului Național al Registrului Comerțului