Părintele protosinghel Gamaliel Sima, noul stareț al Mănăstirii Ciolanu

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Mănăstirii Ciolanu din județul Buzău și-a cinstit sâmbătă, 29 iunie 2019, ocrotitorii. În ziua hramului lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și slujba Parastasului pentru ctitorii și viețuitorii așezământului monahal, trecuți la cele veșnice. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa l-a instalat pe noul stareț al Mănăstirii Ciolanu, în persoana părintelui protosinghel Gamaliel Sima.

În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Ciprian a vorbit despre viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel și despre lucrarea lor de propovăduire a Evangheliei lui Hristos în lume.

„Cei doi corifei ai Apostolilor și-au îndeplinit mandatul primit de la Hristos cu convingere, cu fermitate, cu responsabilitate și cu jertfelnicie. N-au precupețit nimic, nu s-au înspăimântat de pericole, și le-au asumat și au rămas credincioși până la moarte Mântuitorului Iisus Hristos. […] Așadar, astăzi, cinstim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel atât pentru motivul că au fost martirizați în aceeași zi și în același an, cât și pentru faptul că s-au distins ca cei mai activi, cei mai râvnitori dintre toți Apostolii, fără să nedreptățim pe vreunul dintre ei. De altfel, Biserica a rânduit ca ziua de 30 iunie să fie închinată Soborului Sfinților 12 Apostoli”, a subliniat Ierarhul locului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian l-a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Gamaliel Sima, după care l-a instalat în slujirea de stareț al Mănăstirii Ciolanu, înmânându-i bastonul, ca semn al puterii de a conduce, și așezându-l în strana rezervată starețului.

Chiriarhul Buzăului și Vrancei i-a mulțumit fostului stareț, părintele protosinghel Ioanichie Hulubei, pentru activitatea desfășurată și l-a prezentat obștii monahale și credincioșilor pe noul stareț, îndemnându-l să îndeplinească această ascultare cu înțelepciune.

Biserica mare a Mănăstirii Ciolanu, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a fost ctitorită de episcopul Chesarie al Buzăului, în anul 1828. Lăcașul de închinare a fost serios afectat de incendiul din 1855, necesitând lucrări ample de refacere, începute în timpul episcopului Filotei al Buzăului (1850-1859/1860) și încheiate în anul 1862. Pictura, realizată de Nicolae Teodorescu Pitarul, a fost integral înnoită tot de către acesta, în 1862. Ea a mai fost restaurată în 1934, de către pictorul buzoian Nicolae Șolescu, dar și în anii 1983-1984, după marele cutremur din 1977. Icoanele mari din catapeteasma bisericii (a Mântuitorului, a Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul) sunt opera pictorului Gheorghe Tattarescu, nepotul lui Nicolae Teodorescu, datând din anul 1884.

Articolul precedentGabriel Burtanete, aur pentru Buzău, la Gyor
Articolul următorMotociclist preluat de elicopter, în urma unui accident rutier