Președintele american Joe Biden i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu că Statele Unite nu vor lua parte la nicio contraofensivă israeliană împotriva Iranului. Mai mulți oficiali americani au precizat că rolul Washingtonului este de a apără Israelul și a-l ajuta să se apere.

Într-un comunicat emis în noaptea de sâmbătă spre duminică după atacuri, Biden a declarat că i-a transmis lui Netanyahu că Israelul a „demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra şi de a învinge chiar şi atacuri fără precedent”.

Biden nu a menţionat în comunicat dacă el şi Netanyahu au discutat un posibil răspuns israelian sau o potenţială implicare a SUA.

„Credem că Israelul are libertatea de a acţiona pentru a se proteja şi a se apăra, în Siria sau în altă parte (…). Aceasta este o politică de lungă durată şi rămâne, dar nu, nu ne imaginăm ca noi să participăm la aşa ceva”, a declarat un înalt oficial al administraţiei americane.

John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat duminică în emisiunea „This Week” de la postul de televiziune ABC că Statele Unite vor continua să ajute Israelul să se apere, dar nu vor război cu Iranul.

Întrebat dacă Statele Unite ar sprijini represaliile Israelului în Iran, Kirby a răspuns că „angajamentul nostru este ferm de a apăra Israelul şi de a ajuta Israelul să se apere”.

„Şi aşa cum a spus preşedintele de multe ori, noi nu căutăm un război mai larg în regiune. Nu căutăm un război cu Iranul”, a adăugat Kirby.

„Nu căutăm escaladarea tensiunilor în regiune. Nu căutăm un conflict mai larg. Şi cred că mă opresc aici”, a precizat Kirby. 

Articolul precedentFost ministru cheie din PSD: „Statul român va ajunge la faliment din cauza pensiilor speciale ale magistraților”
Articolul următorFCSB a învins-o pe CFR Cluj cu 1-0, în play-off-ul Superligii