Nereguli grave descoperite la Spitalul Săpoca, în urma unor noi controale

Ministrul Sorina Pintea a declarat, într-o conferinţă de presă, că patru spitale de psihiatrie de maximă siguranţă au fost controlate, dar şi alte 36 de spitale şi 91 de secţii. ”În urma controlului pe care l-am dispus la unităţile de psihiatrie, au fost controlate patru spitale de maximă siguranţă cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi, 91 de secţii de psihiatrie în cadrul spitalelor judeţene cu 5.427 de paturi, în total 16.063 de paturi la nivelul întregii ţări. Avem un raport complet care vorbeşte despre calitatea actului medical în spitale de psihiatrie. (…)Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau măsuri de natură penală, rapoartele au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca Parchetelor”, a declarat Pintea.

În urma acestor controale au fost aplicate amenzi şi diferite sancţiuni.
”Au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, 48 de amenzi, 67 de avertismente, s-au dat termene de remediere până în 31 decembrie 2019 Cred că acest raport stă la baza aceea ce noi ne dorim, o reformă în cadrul psihiatriei”, a declarat ministrul.
Întrebată despre neregulile depistate la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, Sorina Pintea a declarat că aici au fost găsite mai multe nereguli, printre care numărul paturilor mai mic decât cel al pacienţilor internaţi.

”În Săpoca Psihiatrie 1 şi Psihiatrie 2 se execută lucrări a pavimentelor, s-a constatat degradarea condiţiei de mediu la nivelul spaţiului. În toate cele trei secţii nu se respectă normele de amplasare a paturilor, adică numărul maxim de paturi pe saloane. În unele compartimente numărul pacienţilor internaţi depăşeşte numărul paturilor aprobate prin structură, nu se respectă normele grupurilor sanitare aferente secţiilor, nu există contract cu o firmă de pază, paza unităţii sanitare asigurându-se cu personal de pază propriu. În ceea ce priveşte verificarea normelor speciale de îngrijire s-a constatat că există camere de izolare a pacientului în toate cele trei secţii, dar nu îndeplinesc în totalitate condiţiile din Ordinul Ministerului Sănătăţii. Acesta este raportul, documentele de la dosar sunt mult mai multe”, a declarat Sorina Pintea.

În luna august a acestui an, un pacient internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a atacat 13 bolnavi. În urma atacului, şapte dintre aceştia au decedat.

Articolul precedentVideo „Cruciada Copiilor”. Peste 1000 de puști buzoieni, la meci
Articolul următor„Daună totală”, din cauza unui mistreț apărut pe carosabil