Muzeul Judeţean Buzău va expune, săptămâna viitoare o cantitate importantă de chihlimbar confiscată de procurorii DIICOT de la persoane care l-au introdus ilegal în ţară. Ulterior, după ce va fi expus timp de două luni, chihlimbarul va fi scos la licitaţie. Suma obţinută din valorificarea chihlimbarului va ajunge la bugetul de stat.

Expoziţia va fi  vernisată cu prilejul Nopţii Muzeelor, în data e 14 mai, la sediul central al Muzeului Judeţean Buzău  într-o expoziţie temporară care va putea fi vizitată până pe 17 iulie.

Pepitele de chihlimbar au fost introduse ilegal în ţară din Ucraina în încercarea de a fi livrate mai departe în diverse ţări europene. Este vorba despre sute de kilograme de chihlimbar, confiscate de procurorii români anul trecut şi care au fost păstrate la Agenţia Naţională de Valorificare a Bunurilor Indisponibilizate. Din 14 mai chihlimbarul va fi expus publicului la Buzău iar locaţia nu a fost aleasă întâmplător dat fiind că la Colţi, în judeţul Buzău, există singurul muzeu din ţară dedicat chihlimbarului.

Piesele ce urmează a fi expuse, în premieră, la Muzeul Județean Buzău, fac obiectul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Pepitele de rășină fosilizată au fost introduse ilegal pe teritoriul României prin sustragerea de la controlul vamal. Acestea erau depozitate, transportate și predate în țări, precum: Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia. Doar efortul susținut și profesionalismul procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, structura centrală, și a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au făcut ca o parte din cantitatea de peste 800 kg de chihlimbar, sechestrată, cu o valoare estimată cuprinsă între 400.000 și 3.200.000 $, să ajungă în acest proiect expozițional inedit.

Deschiderea expoziției va avea loc sâmbătă, 14 mai 2022, începând cu ora 20:30, și va putea fi vizitată până în data de 17 iulie 2022.

 

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentMedic buzoian care-i spunea pacientei că pentru 200 de lei nu urcă în sala de operații, condamnat cu suspendare
Articolul următorÎnaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a binecuvântat lucrările de amenajare a noii infirmerii situate în incinta Centrului Eparhial din Buzău