Câteva sute de persoane au protestat la Buzău, față de decizia demiterii cercetătorului Costel Vanatoru, fostul șef al Băncii de Gene

Câteva sute de persoane s-au strâns duminică de la ora 11 în centrul Buzăului la primul miting anti-guvernamental după instalarea guvernului Orban. Mitingul, organizat de primăria Buzău și moderat de primarul PSD Constantin Toma, a fost  organizat în apărarea cercetătorului Costel Vânătoru, înlocuit la șefia Băncii de gene vegetale de ministrul Adrian Oros cu Adrian Chesnoiu.

Participanții la miting au fost încurajați de Dan Puric, care a denunțat un presupus ”atentat asupra unei valori de siguranță națională (…) Ați lovit nu numai în ceea ce ne-a mai rămas, Sămânța neamului, ci și în Paznicul ei, cel care a salvat-o, a crescut-o și a păzit-o cu tot sufletul, din vocație de creștin și de român!”.

La mitingul de la Buzău  nu a luat  parte şi cercetătorul Costel Vânătoru, demis de ministrul Agriculturii, deşi el a lucrat la proiectul privind înfiinţarea acestei instituţii iar prin efoturturile sale s-au aclimatizat şi păstrat circa 10 mii de soiuri  de seminţe de plante.

Banca de gene este o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani.

Sediul băncii de gene se află în Parcul Crâng din Buzău. Seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius. O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro.

Costel Vânătoru este ”părintele” a mai multor soiuri noi de legume obţinute prin cercetare Costel Vânătoru lucrează de peste 30 de ani în horticultură. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II

Articolul precedentMobilizare, împotriva demiterii lui Costel Vânătoru
Articolul următorNonagenară arsă de vie, în propria-i casă