Ucraina a intrat în ziua cu numărul 789 de conflict armat cu Rusia. Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni în Luxemburg pentru a discuta despre consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei şi extinderea sancţiunilor împotriva Iranului, relatează Reuters.

UPDATE 6:15 – Reuniune crucială la Luxemburg, luni. Ce discuții se vor purta

Deşi miniştrii vor discuta, de asemenea, despre războiul din Sudan, cea mai mare parte a atenţiei lor se va concentra pe conflictele care devastează regiunile estice şi sudice ale blocului celor 27 de state membre – Ucraina şi Orientul Mijlociu.

În contextul în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene şi a altor obiective, guvernele UE sunt presate să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană, cum ar fi Patriots.

Kievul şi aliaţii săi europeni au primit un impuls important la sfârşitul săptămânii, când Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat un pachet de peste 60 de miliarde de dolari pentru a face faţă războiului din Ucraina. 

UPDATE 5:10 – Ucraina loveşte la Sevastopol una din cele mai vechi nave ale marinei militare ruse

O navă a luat foc duminică în portul Sevastopol din peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Surse militare de la Kiev afirmă că este vorba de nava de salvare submarină Kommuna, un catamaran lansat la apă în 1912, în prezent probabil cel mai vechi vas în serviciu activ din marina militară rusă.

Ucrainenii au atacat de mai multe ori în ultimele luni nave ruseşti în jurul Crimeei, folosind diferite sisteme de armament, reaminteşte dpa.

Rusia nu a comentat deocamdată oficial, dar în mediile sociale s-a vorbit despre o explozie la bordul unei nave, posibil de impactul unei rachete sau al unei drone.

Tot duminică, forţele ruse au atacat portul ucrainean Odessa cu rachete lansate din Crimeea. Presa ucraineană a relatat despre o explozie în oraş care a rănit cel puţin patru oameni.

Articolul precedentPrognoza meteo 22 aprilie. Vreme deosebit de rece, temperaturile scad dramatic
Articolul următorViitorul NU sună deloc bine! Apa menajeră ar putea fi transformată în apă potabilă, inclusiv cea de la toaletă