Primele contracte cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență în cadrul Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 2 – Modernizarea/crearea de muzee și memoriale au fost semnate marți, 4 octombrie 2022, de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la Palatul Victoria, în prezența prim-ministrului Nicolae Ciucă, viceprim-ministrului Kelemen Hunor, ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, Excelenței Sale Reuven Azar, Ambasadorul Israelului, Prim Rabinului Cancelariei Rabinice, Rafael Shaffer, consilierului prezidențial Cătălina Galer și a altor înalți oficiali. Valoarea cumulată a investițiilor finanțate prin PNRR pentru contractele semnate este de 24 milioane de euro, la care se adaugă contribuția din bugetul de stat.

Unul dintre contractele semnate are în vedere restaurarea închisorii de la Râmnicu Sărat și amenajarea sa muzeală – Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul educațional privind Comunismul în România.

Se va restaura astfel Muzeul de la Râmnicu Sărat și amenajarea sa muzeală, proiectul incluzând realizarea unei expoziții permanente, și realizarea unui centru educațional privind comunismul în România în vederea promovării memoriei comunismului și a consecințelor sale, inclusiv în format digital și promovarea acestuia în mediul online.

Alături de închisori precum Sighet, Gherla sau Aiud, Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele represiunii comuniste, regimul de exterminare practicat contribuind la trista sa reputație.

Scopul investiției este de a promova un program de restaurare a monumentului istoric și de amenajare muzeală în vederea valorificării turistice pentru publicul larg dar și pentru crearea de condiții optime pentru specialiștii în cercetarea crimelor comunismului.

Imobilul este format din teren în suprafață de 8415 mp, se află în proprietatea Statului Român în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc din anul 2007. Terenul este amplasat în intravilanul municipiului Râmnicu-Sărat.

Sursa: MIPE

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentBărbat lovit de tren în zona municipiului Buzău
Articolul următorPrecizări ANAF privind stabilirea rezidenței fiscale