România face risipă pe bani publici. După ce am plătit bani grei pentru milioane de doze de vaccin, acum țara noastră trebuie să plătească și pentru distrugerea lor. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține că România are în depozite 8 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 pentru care nu există deloc interes, nici măcar să fie primite de o altă ţară prin donaţie.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că pentru dozele de vaccin rămase în centrlele de depozitare nu ar exista niciun interes din partea populației, dar nici din partea altcuiva, chiar dacă statul le-ar fi oferi gratuit. Deputatul PSD a afirmat că va fi nevoie de costuri suplimentare pentru distrugerea vaccinurilor expirate.

„Noi ne găsim în situaţia în care avem în depozite peste 8 milioane de doze de vaccin pentru care nu mai există niciun fel de interes. Şi nu mă refer doar la interesul populaţiei, mă refer la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească gratis. Deci nimeni nu vrea nici măcar să le primească gratis. Lucrul acesta va duce şi la costuri suplimentare pentru că la un moment dat, când expiră, trebuie să le distrugem”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seară, la un post TV, potrivit Agerpres.

Au fost vândute 7.5 milioane de doze de vaccin, în valoare de 150 de milioane de euro
Ministrul Sănătății a anunțat și că România a obținut 150 de milioane de euro prin vânzarea a peste 7,5 milioane de doze de vaccin nefolosite. Vaccinul anti-COVID-19 a fost vândut la același preț la care a fost achiziționat de România, a explicat Rafila.

„Am reuşit un lucru important când am putut să vindem 7,5 milioane de doze. Deci dintr-o dată am salvat circa 150 de milioane de euro. Le-am vândut la acelaşi preţ la care au fost achiziţionate”, a adăugat ministrul.

Al. Rafila a criticat faptul că România a semnat pentru achiziționarea unei noi tranșe de vaccinuri – aproximativ 40 de milioane de doze pentru anii 2022 și 2023.

„Toate lucrurile astea mie mi se pare că s-au întâmplat şi datorită unei lipse probabil de grijă, de profesionalism sau de înţelegere care au dus la semnarea unui acord de achiziţie în luna mai 2021 pentru o cantitate enormă de vaccinuri, aproape 40 de milioane de doze, pentru anii 2022 şi 2023 împreună. Deci 39 de milioane de doze. Această cantitate în mod evident, indiferent de cel fel de campanie vom desfăşura noi, de informare, de educare… este imposibil să fie absorbită. Şi atunci facem demersuri să protejăm banii publici, am făcut demersuri pentru reducerea substanţială a acestor cantităţi, care să nu ne pună în dificultate. Aşteptăm răspunsul, eu sunt optimist”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Articolul precedentANAF a pus ochii pe cei care vând online. Toate plățile la livrare vor fi verificate
Articolul următorVideo: Radarele polițiștilor au înregistrat un buzoian de 82 de ani, al cărui autovehicul a fost înregistrat rulând cu 124 km/h pe DN2E85, în localitatea Potârnichești.