O avertizare Cod portocaliu de ploi abundente în opt judeţe din Transilvania şi Moldova, dar şi un Cod galben de instabilitate atmosferică şi cantităţi de apă însemnate pentru mai mult de jumătate din ţară sunt valabile până miercuri la ora 23:00.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), miercuri, 27 iunie, între orele 9:00 – 23:00, în judeţele Prahova, Buzău, Vrancea, Covasna şi în zona de deal şi de munte a judeţelor Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Bacău şi Braşov va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 40 – 50 de litri/mp, iar pe arii restrânse 60 – 70 de litri/mp.

Meteorologii avertizează că va continua să plouă în majoritatea regiunilor până sâmbătă (30 iunie), temporar însemnat cantitativ, îndeosebi în regiunile extracarpatice şi la munte.

De asemenea, mai mult de jumătate din ţară, respectiv sudul, estul, centrul şi o parte din nordul ţării, se va afla miercuri sub Cod galben de cantităţi de apă însemnate şi manifestări de instabilitate atmosferică, în intervalul orar 3:00 – 23:00.

Astfel, începând din a doua parte a nopţii de marţi spre miercuri (26/27 iunie), aria ploilor se va extinde treptat dinspre sudul teritoriului şi va cuprinde majoritatea regiunilor, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, sudul şi estul Transilvaniei cantităţile de apă vor depăşi 20 – 30 litri/mp şi, izolat, 40 – 50 de litri/mp.

Îndeosebi în estul şi sud-estul ţării vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină.

Articolul precedentAutoritatile, in alerta. Cod portocaliu de inundatii pe raul Buzau
Articolul următorBilanţul câtorva ore de ploaie. Gospodării inundate şi circulaţie blocată