Fost prefect de Buzău, plângere penală împotriva unor procurori DNA

Fost prefect al judeţului Buzău, Paul Beganu, condamnat în prima instanţă la 9 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, pentru că ar fi primit mită suma de un milion de euro pentru urgentarea emiterii titlului de proprietate pentru 5 mii de hectare de pădure la Gura Teghii şi punerea în posesie a omului de afaceri Gheorghe Ceteraş a făcut plângere la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie împotriva celor care l-au anchetat şi trimis în judecată dar şi a unor persoane despre care susţine că l-au compromis intenţionat.

Plângerea formulată de fostul prefect Paul Beganu îi vizează pe procurorii Lucian Onea, fost şef al DNA Ploieşti, şi Cerasela Răileanu, procurorul de caz, dar şi ofiţeri de poliţie judiciară, precum şi fostul jurist al Prefecturii şi fost şef Serviciu Legalitate în cadrul instituţiei, Ștefan Feraru. De altfel, acesta din urmă ar fi recunoscut întreaga schemă pusă la cale pentru împroprietărirea lui Ceteraş şi care ar fi cerut judecarea sa cu celeritate. Plângerea are ca obiect constituirea de grup infractional organizat, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influenţarea declaratiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals şi compromiterea intereselor justitiei.

Paul Beganu îl acuză pe Onea, dar și pe ceilalți, că au produs, au ticluit și au interpretat și denaturat probele în sensul trimiterii sale în judecată, deşi ar fi cunoscut că nu se face vinovat de comiterea respectivelor fapte. În plângerea penală, fostul prefect susține că Lucian Onea ar fi încercat să-l determine să formuleze denunțuri, sugerându-i că ar fi de preferat să fie “ceva de București”, adică o persoană cu funcție înaltă, cu toate că fostul prefect nu avea cunoștință de așa ceva: “Răspunzând procurorului sef că nu am detalii sau alte date pe care să se întemeieze un posibil denunț în acest dosar, mi s-a sugerat că pot face alt denunț, ‘de preferat ceva pe București’”.

Paul Beganu mai acuză și modalitatea în care parchetul a “probat” că ar fi luat mită, fiind condamnat pe declarația unui singur martor protejat: “Acest martor protejat este singura persoană de la care parchetul a preluat informația cu eu am primit mita și care a dat două declarații pe timpul urmăririi penale fară că eu sau apărătorul meu să avem posibilitatea de a-i adresa întrebări”.

În plângerea depusă de Paul Beganu se arată:

“În instrumentarea dosarului penal nr. 3/P/2013 al DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, persoanele împotriva cărora formulez prezenta plângere, împreună cât și separat au produs, au ticluit și au interpretat denaturat probele în sensul trimiterii mele în judecată deşi cunoșteau că nu mă fac vinovat de comiterea respectivelor fapte. De asemenea, precizez faptul că pe tot parcursul urmăririi penale, atât dl. procuror şef Onea Lucian cât și celelalte persoane nominalizate care activau în cadrul DNA – Serviciul Teritorial Ploiești au exercitat cu rea credință în opinia mea actul de urmărire penală, inclusiv prin a mă determina să formulez denunțuri cu referire la cauză sau/și la alte fapte pe care le-aș fi putut cunoaște, mi se sugera, atât în discuțiile avute fară a fi prezent avocatul ales, dar și de faţă cu acesta că ar fi de preferat să fie ‘ceva de București’ – expresia aparţine d-lui Onea Lucian. Procurorul şef Onea Lucian, în biroul procurorului de caz, mi-a solicitat să fac un denunț în dosar pentru că, citez din memorie, ‘se cam bate pasul pe loc în dosarul asta’. De faţă mai era un polițist judiciarist, fară vreun avocat. La acea dată, 30.01.2015 am fost dus în fata procurorului de caz, nu îmi mai amintesc dacă la solicitarea mea (făcusem mai multe demersuri pentru a fi reaudiat și confruntat cu anumite persoane) sau din ordinul procurorului. Răspunzând procurorului şef că nu am detalii sau alte date pe care să se întemeieze un posibil denunț în acest dosar, mi s-a sugerat că pot face alt denunț, ‘de preferat ceva pe București’ (se făcea referire la cineva, fără a nominaliza, cu o oarece demnitate publică înaltă)”.

Potrivir luju.ro, persoanele împotriva cărora fostul prefect de Buzău a făcut plângere penală la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie sunt: Lucian Onea, fost şef al DNA Ploiesti, Cerasela Răileanu, fostă procuroare la DNA Ploieşti, comisar şef Sorinel Necula, ofiţer de poliţie judiciară la DNA Ploieşti, comisar şef Ciprian Toma, ofiţer de poliţie judiciară la DNA Ploieşti, Ştefan Feraru, şef Serviciu legalitate, contencios şi apostilă din Prefectura Buzău şi Marian Manole, naşul comisarului şef Ciprian Toma.

Fostul prefect de Buzau Paul Beganu a fost condamnat în primă instanţă la 9 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru că ar fi primit drept mită suma de un milion de euro pentru a urgenta un act necesar punerii în posesie cu terenuri a omului de afaceri Gheorghe Ceteraș.

Articolul precedentMii de buzoieni au rămas în frig
Articolul următorDirector nou, cu acte în regulă, la Compania de Apă