A fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie particulară precum și dintr-o exploatație comercială  din  Vadu Pașii

DSVSA informează că, pe raza județului Buzău, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie particulară precum și dintr-o exploatație comercială de Tip A din localitatea Vadu Pașii.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Atât Gospodăria respectivă cât și exploatația comercială de Tip A au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, uciderea porcinelor (2 capete în gospodăria individuală și 7 capete în exploatația comercială de Tip A) fiind executată încă de la suspicionare, precum și ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Datele și informațiile culese, în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA, vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 9 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de Tip A, declarate în 7 localități respectiv; satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Amara – Com. Balta Albă (2 focare), satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – Com. Vadu Pașii, satul Scurtești – Com. Vadu Pașii și satul Boboc – Com. Cochirleanca precum și un caz la mistreț pe raza fondului de vânătoare 41 Beceni.

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 3 focare.

De asemenea, au fost introduși porcii santinelă la nivelul a 3 exploatații non profesionale, 2 din satul Amara – Com. Balta Albă, și una din satul Mărgăriți – Com Beceni

Până la această data au fost despăgubiți 2 proprietari din județ, valoarea totală a plăților fiind de 3300 de lei.

Articolul precedentȘapte mii de familii fără curent, în județ
Articolul următorPeste 3000 de abonați, fără energie electrică