Pensiile speciale nu pot fi eliminate, dar inechitățile da. O spune chiar ministrul Muncii într-un interviu exclusiv pentru Realitatea PLUS. Raluca Turcan a mai anunțat că noua lege care îi vizează pe cei din sistemul judiciar este gata. 

 

„În materie de pensii speciale, am dorit ca heirupismul să fie scos. Cu toate că există multe voci politice care striga sa anulam pensiile speciale, acest lucru nu poate fi realizat, pentru că , poate  pensiile au si o componenta de contributivitate.

Am facut o analiza cu jurisprudenta CCR, am făcut o dezbatere cu categ de beneficiari, pentru că ne intereseaza ca varianta finala cu care noi ieșim sa fie si constitutionala. Aici avem pregatita o varianta care ia in calcul procentul de calcul raportat a pensiei raportat la venit, numărul de luni si anii la care se calculeaza această pensie. 

Avem pensii speciale pentru personalul aeronautic. Dacă acolo nu vii cu o varianta fara sa negociezi inainte, să pregatesti oamenii, risti ca sistemul sa fie depopulat. La fel și pentru celelalte”, a explicat  Raluca Turcan, într-un interviu exclusiv, acordat la Realitatea PLUS..

Ministrul interimar al Muncii a anunțat că pentru legea pensiilor speciale „avem o varianta pregatită, dar pentru a o prezenta public avem nevoie de stabilitate politică”.

„Aceste inechități create de pensii, care nu au neapărat legatura cu beneficiarii, oamenii care sunt in magistratura… El si-a asumat sa faca o meserie, vina e a politicienilor ca au schimbat legile peste noapte și le au facut in functie de anumite interese. Cei care lucreaza inclusiv in sist de pensii speciale nu treb stigmatizați sau marginalizati, ei treb sa fie parte la aceasta schimbare, sa inteleaga ca resursele într-un sistem public sunt limitate și că ca e nevoie de echitate si de niste reguli unitare de stabilire a pensiilor, fie că vorbim de pensiile din sistemul public, fie că vorbim de pensiile speciale”, a mai declarat Raluca Turcan, în exclusivitate, la Realitatea PLUS.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentStrategie în alb și negru – Ediția din 6 noiembrie 2021
Articolul următorBilanț coronavirus: 5.293 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2