În ziua de 1 iunie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, împreună cu Jandarmi și reprezentanți din cadrul Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”, au desfășurat în Parcul Tineretului activităţi dedicate cu Zilei Internaționale a Copiilor.
Polițiștii i-au învățat pe copii cum ar trebui să procedeze în cazul în care se rătăcesc de părinți, să gasească o persoană în uniformă care să reprezinte o autoritate căreia să ceară ajutorul, să își strige părinții pe nume și nu cu apelativul ,,mami” și să nu se îndepărteze prea mult de locul în care s-au pierdut de părinți.
Totodată adulților le-a fost explicat cum ar trebui acționeze atunci când întâmpină o astfel de situație și lucrurile pe care copilul lor ar trebui să le cunoască pentru a ieși cu bine dintr-o astfel de situație.
În cadrul unor ateliere de creație, micii participanți au realizat brățări cu numele și numărul de telefon al părinților, util în cazul unei eventuale rătăciri.
La finalul activității, polițiștii au dăruit copiilor jucării.
Reguli pe care copilul tău trebuie să le știe!
Repetă-i cât de des se poate că nu trebuie să se îndepărteze de tine. Ai grijă ca el să fie mereu în câmpul tău vizual și auditiv.
Învață-l de mic să își spună numele complet și, evident, pe al părinților. Așa va fi mai ușor să te identifice în caz că se rătăcește.
Învață-l să nu primească niciodată nimic de la persoane necunoscute dacă părinții nu sunt lângă el și, sub nicio formă, să nu plece cu străini sau să se urce în mașini cu oameni pe care nu-i cunoaște. Nici măcar dacă s-a pierdut.
Cei mici trebuie să învețe că dacă se află într-un loc în care nu te văd, o soluție foarte bună este să se așeze pe podea și să te strige pe nume pentru a-ți fi mai ușor să-l găsești. Atenție! Să te strige pe nume, nu „mami”!
Copiii trebuie să știe că dacă s-au pierdut este bine să caute o persoană care reprezintă o autoritate: un polițist, un jandarm, un salvamar. Dacă acest lucru nu este posibil, poate să caute o femeie cu copil și să-i ceara ajutor. Pentru a-l învața să caute ajutor acolo unde trebuie, puteți face împreună exerciții cum ar fi să întrebi ceva un angajat al unui magazin sau un polițist. Copilul va înțelege către cine trebuie să se orienteze și va face la fel la nevoie, fară să intre imediat în panică dacă se va rătăci.
Copilul trebuie să știe că atunci când sunteți într-un loc public trebuie să te țină mereu de mână, iar cei mai micuți este bine să fie plimbați în cărucior sau în brațe în zonele aglomerate.
Când copilul este ceva mai mărișor, puteți stabili un punct de întalnire când sunteți într-un loc în care este posibil să ajungeți să fiți separați.
De asemenea, dacă se pierde copilul trebuie să stie că este cel mai bine să rămână pe loc și să nu plece în căutarea ta pentru că astfel ați putea alerga unul dupa altul.
Ce măsuri de precauție poți lua pentru eventualitatea în care copilul se rătăcește
Chiar dacă a învățat numărul tău de telefon, este bine să îl aibă scris fie pe o brățară, pe un sticker, fie pe o hârtie pe care să o aibă în buzunar, ori în interiorul încălțămintei sau pe eticheta hainelor.
Când mergeți în locuri aglomerate, îmbracă-i în culori care te vor ajuta să-i găsești mai ușor în mulțime. Ai grijă să ai mereu în telefonul mobil fotografii recente cu copilul pentru a le putea folosi în caz că trebuie să-l găsești.
Achiziționează o brățară de identificare pe care să fie scrise datele tale de contact și informații esențiale despre copil cum ar fi alergiile de care suferă sau medicația pe care o ia, dacă este cazul.
Ce ai de făcut, ca părinte, când copilul tău s-a pierdut
În primul rând, înainte de a te lăsa pradă disperării, uită-te bine în jurul tău pentru că este posibil să nu fie foarte departe. Gândește-te ce i-ar fi putut atrage atenția dintre locurile și lucrurile din preajma ta și începe căutarea chiar de acolo.
În al doilea rând, dacă nu îl găsești în 5-10 minute, cere ajutor unui polițist sau unui angajat din locul în care vă aflați.
Sursa: Realitatea de Buzau