A fost comemorat cel mai cunoscut globe-trotter din România, Dumitru Dan, cel care a făcut ocolul lumii în opinci

La 40 de ani de la moartea primului globe-trotter din România, Dumitru Dan, o delegație formată din mai mulți profesori universitari l-a comemorat pe românul care a intrat în cartea recordurilor. Evenimentul completează proiectul derulat de către Muzeul Judeţean Buzău, în urmă cu doi ani, „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci“.

Evenimentul a debutat la bustul lui Dumitru Dan din Cimitirul Eroilor din Buzău, unde reprezentanții Muzeului Județean, ai Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România și profesori universitari au vorbit despre personalitatea primului globe-trotter român.

La începutul secolului trecut, Dumitru Dan, student la Paris la Facultatea de geografie, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând 100.000 de kilometri in 6 ani, în costum popular și opinci reușind să fie deopotrivă și ambasador al culturii românești în străinătate.

Dumitru Dan a fost singurul supravieţuitor din echipa celor patru studenţi români care au pornit, de la Paris, în expediţia cu o miză de 100.000 de franci.

La evenimentul de comemorare a 40 de ani de la trecerea în neființă a lui Dumitru Dan a fost prezent şi profesorul universitar doctor Silviu Neguţ, unul dintre cei care l-au cunoscut personal pe globe-trotter-ul român și care a contribuit la recunoașterea lui în Cartea Recordurilor.

Silviu Neguț, profesorul cu origini buzoiene, a donat Muzeului Județean o colecție importantă de documente care i-au aparținut, dar și mai multe scrisori pe care cei doi le-au schimbat între anii 1970-1980.

În incinta Muzeului Județean din Buzău există o expoziție dedicată.

 

Articolul precedentDispar garajele, apar locuri de parcare
Articolul următorBărbat înjunghiat în plină stradă în centrul Buzăului