Colecțiile Muzeului Județean Buzău s-au îmbogățit cu două piese importante ce țin de domeniul radiocomunicațiilor, oferite instituției de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu de Vasile Căpraru, indicativ YO3 AAJ, radioamator cu o vastă experiență în domeniu.

Acesta este maestru al sportului, membru al Federației Române de Radioamatorism, fost vicepreședinte al acestui for, expert în telegrafie MORSE.

Prima piesă donată este un Radioreceiver model BC 312M, produs în perioada 1930-1940. Acest receptor, de producție americană, a fost folosit de către aviația militară americană pe bombardierele aflate în misiuni de război executate deasupra României în cel de-al Doilea Război Mondial.

Piesa, unicat în România, a fost prezentată la o expoziție de profil în anii ʼ50 în Cipru, de unde a fost achiziționată de către autoritățile române și folosită în traficul de radiocomunicații ale marinei fluviale. Ulterior piesa a intrat în colecția radiotelegrafistului Vasile Căpraru, fost angajat al Marinei Fluviale a Dunării.

Cea de-a doua piesă donată Muzeului Județean Buzău este un receptor de unde scurte de tip USP, producție românească, produs de Electromagnetica în anii ʼ60, utilizat în comunicațiile militare și ulterior, de către radioamatori. Piesele vin să completeze colecția de aparate telefonice și de radiocomunicații a Muzeului Județean Buzău.

Articolul precedentFamilie bagata in spital de un cal scapat dintr-o curte
Articolul următorBuzoian dispărut misterios în Carpații de Curbură