Urmare a valului de incendii necontrolate de vegetație uscată, înregistrate în ultima vreme pe raza judelului, fără ca autorii să fie sancționați, Instituția Prefectului-Județul Buzău a decis desemnarea unor  reprezentanți care să monitorizeze respectarea protocolului dintre APIA, Garda Națională de Mediu și IGSU, protocol ce prevede acțiuni de supraveghere a modului în care fermierii respectă condițiile agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.          

Instituția Prefectului Buzău va face o prioritate din a monitoriza modul în care instituțiile statului cu rol în prevenirea, gestionarea și identificarea cetățenilor care  incendiază terenurile fără a respecta legea, își respectă obligațiile legale, în plan local.

În consecință, astăzi, 4 comisii mixte formate din reprezentanți ai ISU, Garda de Mediu, APIA, autorități locale, cărora, prin ordin al prefectului județului,  li s-au alăturat specialiști din Instituția Prefectului-Județul Buzău, avînd în sprijin polițiști și jandarmi, au mers în teren și au verificat situația mai multor terenuri care au fost incendiate, recent,  pe raza UAT-urilor Puiești, Beceni, Țintești și Merei. Echipele au identificat locurile incendiate de persoane neidentificate până acum, urmând ca reprezentanții APIA să efectueze măsurători pentru determinarea exactă a suprafeței pe care s-au manifestat incendiile necontrolate.    

„Vom acorda o atenție sporită acestui fenomen, al incendiilor necontrolate de vegetație uscată și modului în care instituțiile statului gestionează aceste situații. Este inacceptabil ca atât de multe forțe să fie blocate doar pentru lichidarea unor incendii de vegetație uscată, care scapă de sub control, din cauza unor oameni care nu respectă legea și care nu sunt trași la răspundere pentru faptele lor. Nu putem tolera o asemenea situație, care ar putea fi evitată dacă instituțiile statului, cu rol în gestionarea acestor evenimente, ar valorifica instrumentele legale pe care le au la îndemână”, declară prefectul județului Buzău, Daniel Marian Țiclea.                       

Conform legii, arderea de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale se face numai după obținerea acceptului de la autoritățile competente și obținerea de către cetățeni a permisului de lucru cu focul, a cărui emitere se face prin grija primarului.

ImagineImagineImagineImagineImagineImagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentPolițiștii buzoieni au ridicat anul trecut, în vederea confiscării, 42 de arme de foc, dintre care 29 arme letale şi 3.648 cartuşe
Articolul următorVIDEO Culisele Statului Paralel: Cum a falimentat clanul Herăscu Galațiul. Statul, păgubit cu sute de milioane de euro