Joi, 12 ianuarie a.c., ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat fermierilor prezenți, dar și reprezentanților instituțiilor locale din județ cum pot fi accesați banii europeni și ce sume vor avea la dispoziție pentru a investi în agricultură și dezvoltare rurală prin Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027. Valoarea totală a PNS este de 15,8 miliarde euro, bani disponibili până în anul 2027.

Planul Național Strategic urmărește îmbunătățirea mijloacelor de subzistență ale fermierilor și a competitivității acestora. Pe lângă sprijinul pentru venit, aproximativ 1,1 miliarde de euro se vor aloca investițiilor în ferme și unități de prelucrare. România utilizează 41 % din bugetul său pentru dezvoltare rurală pentru a încuraja practici ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată, în scopul protejării biodiversității; se preconizează că 611.000 ha. de teren vor face obiectul unor astfel de practici. Pentru a menține atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone, cu finanțare pentru întreprinderi și infrastructură.

Ministrul Petre Daea a spus că nu este timp de pierdut, pentru că primele proiecte pot fi depuse chiar din luna aprilie și că toate cele 15,8 miliarde de lei puse la dispoziție prin PNS trebuie cheltuite.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentAudiențe acordate de Avocatul Poporului la Buzău
Articolul următorAngajații S.P.C.R.P.C.I.V. Buzău au lucrat în weekend, în sprijinul oamenilor, pentru rezolvarea problemelor lor