Prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis, general-maior – cu două stele Toader Vasile a fost înaintat vineri în gradul de general-locotenent – cu trei stele. Buzoian la origine, generalul Vasile Toader este din această săptămână cetățean de onoare al municipiului Buzău, în urma unei hotărâri a CLM Buzău.

Din februarie 2020, ­generalul Vasile Toader, născut pe 16 noiembrie 1965, la Buzău. a fost împuternicit în funcţia de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării, după ce a fost locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului SMAp, funcţie preluată de fostul comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica de la Buzău, general maior Gheorghiţă Vlad. Generalul-maior Vasile Toader a fost, anul trecut, de 1 Decembrie, comandantul paradei militare naţionale din Bucureşti.Generalul Toader este buzoian, născut în municipiul Buzău, şi şi-a început cariera militară în urmă cu 35 de ani, când s-a înscris la cursurile Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza. În anul 1987, a absolvit Școala Militară de Ofiţeri Activi de Aviaţie „Aurel Vlaicu” de la Boboc. A urmat cursuri de comandă şi stat major, precum şi cursuri de specialitate în domeniul “Aviaţie” la instituţii de învăţământ militar din ţară şi din străinătate. S-a specializat în problematica NATO, urmând un program de internship la Comandamentul forţelor aeriene aliate din sudul Europei din Napoli, Italia.

Din momentul în care a devenit ofiţer, generalul-maior Vasile Toader a parcurs toate treptele carierei militare, de la nivel tactic la nivel strategic. A îndeplinit funcţii de răspundere în Sta­tul Major al Forţelor Aeriene şi în Comandamentul Forţelor Întrunite, a îndeplinit funcţia de comandant al Centrului Naţional Militar de Comandă (nucleu) şi de locţiitor al comandantului Comandamentului Forţelor Întrunite.

A făcut parte din prima generaţie de ofiţeri care au ocupat funcţii în comandamente NATO şi a fost primul ofiţer român decorat cu medalia NATO pentru Serviciu Merituos, în anul 2005.Parcursul profesional al generalului Toader a culminat în noiembrie 2017, prin numirea în funcţia de locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării.Este veteran al teatrului de operaţii Afganistan, unde a executat o misiune în calitate de comandant al Grupului de operaţii aeriene pe Aeroportul Internaţional din Kabul şi o misiune de ofiţer de legătură la Centrul multinaţional de coordonare a mişcării, la Ankara, Turcia.

Generalul Toader a îndeplinit şi o ­mi­siune în cadrul ONU, în Africa, în Republica Democratică Congo, ca observator militar.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentAMR 7 zile până la vot. Ce alegem pe 6 decembrie?
Articolul următorSlujbele de Crăciun se pot desfăşura atât în interiorul, cât şi în afara bisericilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară