In cursul zilei de sâmbătă, secretarul de stat dr. Raed Arafat a luat legătura telefonic cu prefecţii şi inspectorii şefi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele vizate de avertizarea cod portocaliu de inundaţii care va intra în vigoare începând de duminica dimineaţă: Argeş, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Ilfov.

În urma evaluărilor cu zonele de risc la inundaţii transmisă de către Ministerul Apelor şi Pădurilor, secretarul de stat în MAI a solicitat prefecţilor atenţie sporită la depăşirea cotelor, astfel încât să fie luate măsuri de prevenire a revărsării apelor şi de supraînălţare a digurilor. Judeţele care au puncte critice cu risc ridicat la inundaţii în perioada imediat următoare sunt: Covasna, Braşov, Buzău, Bacău şi Vrancea.

Totodată, secretarul de stat le-a transmis să asigure permanenţa la nivelul autorităţilor locale, să fie pregătiţi să crească nivelul de alertare acolo unde situaţia o impune, să activeze grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere integrată, după caz, şi să solicite, din timp, în funcţie de situaţia din teren, relocarea de forţe şi mijloace tehnice. La acest moment nu avem persoane sau urgenţe medicale la care să nu putem ajunge.

Menţionăm că, la nivel naţional, sunt pregătiţi să intervină peste 8.000 de angajaţi MAI – poliţişti, pompieri, jandarmi cu 4.441 mijloace.

De asemenea, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate produce inundaţii.

O situaţie dificilă rămâne în judeţul Covasna, unde se acţionează în continuare în zona Lunca Mărcuşului şi Băcel până la ieşirea de sub incidenţa CODULUI PORTOCALIU. S-a reuşit închiderea breşei de pe râul Tărlung. S-a constituit de asemenea, o rezervă de peste 5.000 de saci de nisip care sunt transportaţi din judeţul Mureş.

Până în prezent, de la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă s-a luat măsura suplimentării cu 2 motopompe de mare capacitate şi autospeciale care urmează a fi dislocate în zona Drăgăneşti Vlaşca, din judeţele Călăraşi şi Olt.
Recomandăm cetăţenilor să respecte indicaţiile autorităţilor şi să se intereseze din timp asupra stării vremii şi a drumurilor pe care urmează să se deplaseze.

De asemenea, pentru populaţia din judeţele în care sunt prognozate în continuare ploi abundente şi există risc de inundaţii, recomandăm să asigure scurgerea apelor pluviale prin curăţarea şanţurilor şi a rigolelor, iar pe timpul manifestării fenomenelor să limiteze activităţile în aer liber.

Totodată, avertizăm cetăţenii ca în cazul producerii viiturilor, să nu se deplaseze prin curenţii de apă, nici cu căruţe sau alte mijloace de transport, şi să se adăpostească în zone înalte şi sigure.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU şi a Platformei Naţionale de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă „Fiipregatit.ro”.

Evoluţia fenomenelor meteo periculoase şi intervenţia din teren a efectivelor MAI sunt permanent monitorizate prin Centrul Naţional de Comandă Integrată care funcţionează la nivelul ministerului, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă

Articolul precedentBuzaul, in topul judetelor cu cele mai multe cazuri de rujeola
Articolul următorÎncă trei medii de 10 la Bac, după contestații