Compania Națională de Administare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) l-a desemnat din nou câștigător pe Dorinel Umbrărescu pe loturile de mijloc ale tronsonului Buzău – Focșani din Autostrada Moldovei (A7), potrivit ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu. Astfel, grupul UMB ar putea construi prima autostradă ce va uni două provincii istorice românești, respectiv Muntenia de Moldova.

”Reevaluarea ofertelor pentru ultimele două loturi ale Autostrăzii Buzău – Focșani (A7) a fost finalizată! Constructorul român, desemnat inițial de CNAIR, a fost menținut”, a transmis luni șeful Transporturilor.

Cele două loturi înseamnă, cumulat, 67 de km: Lotul 2 între Vadu Pașii – Râmnicu Sărat și Lotul 3 între Râmnicu Sarat – Mândrești Munteni.

Lucrările pentru ambele tronsoane au o valoare totală de 2,78 miliarde de lei (fără TVA) și sunt finanțate prin PNRR. Termenul de finalizare este de 26 de luni de la semnarea contractelor.

Grupul UMB a fost desemnat din nou câștigător, după reevaluarea dispusă de Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

CNAIR a reevaluat ofertele pentru loturile 2 și 3 (67 km) din Autostrada Buzău – Focșani, după ce a fost admisă în parte contestația turcilor de la Tekfen. CNAIR a trecut la reevaluare și nu a atacat decizia CNSC. 

Pe 19 septembrie, Grupul UMB a fost desemnat inițial câștigător pe loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău – Focșani (A7), potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

ASOCIEREA SA & PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL -TEHNOSTRADE SRL – INTERTRANSCOM IMPEX SRL are la dispoziție 26 de luni și 2,77 miliarde de lei (fără TVA) pentru a finaliza lucrările pe tronsoanele 2 și 3 ale autostrăzii Buzău-Focșani. Vor fi încă aproximativ 67 km din A7 finanțați prin PNRR.

Tronsonul 2 (Vadu Pașii-Râmnicu Sărat), are o lungime de 30,8 km și o valoare de 1,31 miliarde de lei (fără TVA), iar contractul include construcția a 12 poduri printre care se numără Podul peste Râmnicu Sărat și DN22.
Tronsonul 3 (Râmnicu Sărat-Mândrești Munteni) are o lungime de 36,1 km și o valoare de 1,46 miliarde de lei (fără TVA), iar pe acest tronson vor fi construite 18 poduri și un pasaj, printre care se numără Podul peste DJ 205R și peste pârâul Ramna.

Constructorul român care a câștigat contractele pentru tronsoanele 2 și 3 este același care a semnat și contractele pentru execuția tronsoanelor 1 și 4 ale Autostrăzii Buzău – Focșani, care la finalul lucrărilor va avea o lungime totală de 82,44 km.

Toate cele 4 tronsoane ale Autostrăzii Buzău – Focșani, câștigate de UMB, vor avea o lungime însumată de 82,44 km și vor realiza efectiv prima legătură rutieră de mare viteză dintre Muntenia și Moldova.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentDezvăluiri explozive despre cum este tâlhărită țara – Schema privatizării PETROM: Cum au pus austriecii mâna pe România
Articolul următorStart pentru proiectul imobiliar gigant de aproape 2 miliarde de euro la Cluj-Napoca – cel mai mare din România