Mai mulţi militari vor fi instruiţi de veterinarii DSVSA Buzău pentru a combate pesta porcnă africană

Creșterea numărului de cazuri de pestă porcină africană a determinat autoritățile buzoiene să apeleze la ajutorul Armatei.

În cadrul ședinței Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, directorul adjunct al Direcției Sanitar – Veterinare Buzău, Ciprian Botezatu, a declarat că dacă se va decide sacrificarea în masă a suinelor din zonele de protecție a focarelor, atunci va fi nevoie de sprijinul Armatei.

”Prima propunere face referire la identificarea de către structurile județene responsabile din cadrul Ministerului Apărării Naționale a 20 de persoane care vor fi desemnate să sprijine eventuale acțiuni de ucidere preventivă , în termen de 7 zile calendaristice de la data prezentei. Criteriile de alegere a acestor persoane vor fi ghidate de următoarele considerente: să fie persoane care să ajute efectiv la uciderea porcilor și la sprijinirea activităților specifice, să nu dețină porci la adresa de domiciliu, urmând ca în 48 de ore după ce aceste persoane vor fi nominalizate, Direcția Sanitar – Veterinară, prin reprezentanți, va face instructajul acestui grup, acestei echipe în așa manieră încât dacă dacă se va ajunge la situația să se impună o astfel de măsură, să fim pregătiți, persoanalul să fie instruit și toate acțiunile și activitățile să se desfășoare cu maximă promptitudine și operativitate”, a menționat Ciprian Botezatu.

La rândul său, comandatul Diviziei 2 Infaterie Getica, generalul Gheorghiță Vlad, a menționat că 20 de militari vor fi puși la dispoziția Direcției Sanitar – Veterinare Buzău, în momentul în care va fi declarată situația de urgență.

Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii, directorul instituției a mai propus și implementare la nivel de județ a unei proceduri de lucru în ceea ce privește transporturile de porci care nu au documente justificative.

Articolul precedentMetodă contraceptivă gratuită pentru buzoiencele fără posibilități materiale
Articolul următorÎncă un focar de pesta la Cochirleanca. Autoritatile, in alerta!