Buzoienii vor plăti apa meteorică, la doar cîteva luni după ce taxa fusese anulată

Preşedintele României a promulgat zilele trecute modificarea unei legi care obligă populaţia la achitarea unei taxe pentru apa meteorică. Decretul anulează astfel o hotărâre a CLM-ului buzoian care-i scutea pe locuitorii municipiului de această plată. În acelaşi timp, legea acordă unităţilor administrativ teritoriale posibilitatea ca acestea să subvenţioneze cheltuielile de apă-canal pentru familiile cu venituri mici. 

Potrivit modificărilor aduse legii, costurile generate de colectarea, transportul, epurarea şi evacuarea apei pluviale vor fi suportate de utilizatorii serviciului, adică şi de populaţie.

Acolo unde terenul o va permite, vor fi amenajate acumulări care vor aduna apele rezultate din ploaie printr-un sistem paralele de colectare. Rezerva de apă ar putea fi folosită în perioadele fără ploaie, reducând astfel consumul de apă din reţeaua publică.

Până când un astfel de proiect cu un sistem dual de colectare a apei meteorice va fi realizat, buzoienii vor trebui să plătească din nou apa de ploaie scursă la canal.

Legea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare va permite totuşi administraţiilor locale să poată subvenţiona aceste cheltuieli pentru familiile cu venituri mici.

Buzoienii fuseseră scutiți de la plata apei meteorice, la începutul lui Noiembrie 2017. Municipiul Buzău rămăsese, la acea vreme, printre puținele orașe din România în care era percepută această taxă.

Articolul precedentElevii colegiului Mihai Eminescu vor învăța în incinta liceului Costin Nenițescu
Articolul următorRevoltă la un liceu din Buzău după o decizie radicală a Inspectoratului Școlar