În județul Buzău, criminalitatea sesizată a scăzut simţitor în anul 2021, cu 2% faţă de 2020, respectiv cu 9% faţă de 2019. De altfel, indicatorul infracţionalităţii sesizate a fost unul descendent în mod constant încă din 2013, prin raportare la acest an, înregistrându-se o scădere de aproximativ 36%.

Conform raportului prezentat astăzi, la ședința de bulanț a IPJ Buzău, infracţionalitatea judiciară sesizată se află, de asemenea, pe un trend descendent, a scăzut cu 4% faţă de 2020, respectiv cu 9% faţă de anul 2019. Şi în acest caz, infracționalitatea judiciară înregistrează cea mai mică valoare în ultimii 9 ani.

Din această categorie, infracţionalitatea sesizată contra patrimoniului a înregistrat scăderi semnificative (-5%), situaţia operativă din ambele municipii fiind descrisă prind trenduri descendente.

În cadrul acestei categorii de infracţionalitate, furturile, care deţin o pondere de aproximativ 53% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului, au înregistrat o scădere de 8% față de 2020 şi 15% faţă de anul 2019. Acest tip de criminalitate se află pe un trend descendent începând cu anul 2013, iar anul acesta a înregistrat cea mai mică valoare din ultimii 9 ani.

Aproximativ 1.300 de dosare penale au fost înaintate în cursul anului trecut unităţilor de parchet competente, cu propunere de terminare a urmăririi penale (+11%).

În ceea ce privește criminalitatea stradală din județul Buzău, aceasta a scăzut cu 2% faţă de anul 2020, respectiv cu 22% faţă de 2019.

Principalele genuri de fapte stradale sesizate au înregistrat trenduri descendente. Astfel, furturile comise în mediul stradal au scăzut faţa de anul 2020, fiind înregistrate scăderi la furturile de auto, furturile din buzunare şi genţi, dar şi la alte categorii de furturi.

În mediul rural au fost sesizate cu 7% mai puţine infracţiuni comparativ cu anul 2020, respectiv cu 11% mai puţine faţă de anul 2019.

Infracţiunile judiciare înregistrate la nivelul secţiilor rurale au scăzut cu 14 %.

La nivelul secţiilor de poliţie rurală, infracţiunile contra patrimoniului au avut de asemenea un trend descendent important, -20%, acest tip de criminalitate aflându-se în scădere începând cu anul 2013.

Din această categorie, infracţiunile de furt sesizate în mediul rural au înregistrat de asemenea,  o scădere de aproximativ 20%  faţă de anul precedent.

S-au înregistrat scăderi la furturile din locuinţe, cele din curţi şi anexe  gospodăreşti şi la furturile din societăţi comerciale, furturile de animale, furturile din auto.

În ceea ce priveşte celelalte categorii de fapte comise cu violenţă, s-au înregistrat scăderi la majoritatea infracţiunilor (viol, vătămări corporale, loviri sau alte violenţe), tâlhăriile înregistrate menţinând acelaşi indicator cu anul 2020.

Au fost înregistrate 3 infracţiuni de omor, cu două mai puţin faţă de anul precedent, iar vătămările corporale au scăzut de la 6 la 4 fapte. Niciuna dintre infracţiunile amintite mai sus nu a rămas în evidenţe cu autor necunoscut, autorii fiind prinşi cu operativitate, astfel că şi procentul de identificare şi prindere a autorilor în dosarele care au avut ca obiect infracţiuni de mare violență a fost de 100%.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentAnamaria Prodan îl face praf pe Reghecampf. Dezvăluiri – divorțul anului: „Ai apăsat pe butonul de autodistrugere, vei fi dat afară și de la Craiova”
Articolul următor27 de oameni de afaceri din județul Buzău au calitatea de suspecți în dosarul angajaților de la AJFP