Începutul de an școlar vine, ca de fiecare dată, cu emoții pentru elevi, părinți și profesori, dar și cu angajamentul efectivelor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne de a întreprinde acțiuni menite a asigura un climat de ordine și siguranță publică. În acest sens, efective importante de polițiști, jandarmi și pompieri se vor afla în teren în perioada imediat următoare și vor acționa pentru asigurarea unui climat de siguranță în mediul școlar.

În perioada 5 – 9 septembrie 2022, polițiștii rutieri vor fi prezenți în preajma  unităţilor de învăţământ, amplasate în zone intens circulate, pentru asigurarea fluenței și a siguranței rutiere. Totodată, pe parcursul acestor zile de debut al anului școlar, dar și pe toată durata desfășurării cursurilor școlare, oamenii legii vor acționa pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying),  cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu. O altă prioritate a Poliției Române este prevenirea infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea victimizării categoriilor vulnerabile, în special minori.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică în zona instituțiilor de învățâmânt, odată cu începerea anului școlar 2022-2023, și jandarmii buzoieni vor intensifica  măsurile de ordine publică în zonele adiacente unităților școlare, precum și pe traseele de deplasare a elevilor, prin includerea acestora în itinerariile de patrulare. Astfel, jandarmii buzoieni vor acționa în patrule mixte cu Poliția, dar și independent, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic, precum și pentru a asigura o intervenție promptă în situația în care vor fi solicitați. De asemenea, pentru reducerea fenomenului violenței juvenile, Jandarmeria va pune accent pe măsurile de prevenție, iar în acest sens, pe tot parcursul anului școlar 2022-2023, jandarmii vor desfășura acțiuni preventiv-educative și anti-victimizare, în instituțiile de învățământ preuniversitar.

La rândul lor, specialiștii Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Neron Lupașcu” al județului Buzău precizează că vor desfăşura pe parcursul întregului an activităţi de verificare şi îndrumare la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ. Deja în cadrul unor ședințe de lucru cu directorii unităților de învățământ preuniversitar din județ, la sediul  Inspectoratului Școlar Județean Buzău, s-au efecuat instruiri cu privire la regulile şi măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă. De asemenea, pe timpul executării controalelor, s-a acordat asistență tehnică de specialitate personalului didactic.

Începutul de an școlar este un motiv de reflecție pentru fiecare dintre cei implicați, într-un fel sau altul, în procesul educațional. Școala este principala sursă a performanței viitoare, de aceea cred, cu tărie, că educația trebuie să fie o prioritate. Vom depune toate eforturile, cu toate resursele, ca procesul educațional în județul Buzău să se desfășoare într-o normalitate, iar elevii să poată învăța în condiții bune, să poată face performanță. De asemenea, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor depune toate eforturile de care e nevoie pentru ca festivitățile de început al anului școlar, atât de așteptate după pandemie, să se desfășoare în liniște și cu bucurie. În plus, angajații M.A.I. vor continua acțiunile care să asigure un climat sigur elevilor și profesorilor, pe tot parcursul anului școlar, nu doar la începutul lui”, a declarat prefectul județului Buzău, Daniel-Marian Țiclea. 

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentApel al polițiștilor buzoieni la participanții în trafic. În primele 8 luni ale anului 2022, la nivelul judeţului Buzău, au fost înregistrate 344 de accidente
Articolul următorȘedințe de instruire ținute de polițiștii buzoieni cu cadrele didactice care îndeplinesc atribuțiile de profesor diriginte