La nivelul judeţului Buzău s-au înregistrat 19 cazuri de abandon în primele 6 luni ale anului 2018

Abandonul copiilor în unităţile sanitare este un subiect sensibil și rămâne un fenomen social greu de combătut. Rata abandonurilor nou-născuţilor şi a copiilor mici în maternităţi şi spitale/secţii de pediatrie tinde să rămână la cote alarmante. În ciuda unei scăderi a abandonului la copiii mai mari, asistăm la o creştere a abandonului la nou-născuţi sau în primele luni de viaţă ale copilului, în maternitatea/spitalul în care era internat. Aceşti copii sunt, cel mai adesea, rezultatul unei sarcini nedorite.

Abandonul reprezintă cea mai gravă formă de neglijare a copiilor şi de abuz față de aceștia. Un lucru demonstrat de nenumărate studii este acela că un copil prezintă carențe în dezvoltarea psiho-afectivă, intelectuală, socială şi motorie din cauza lipsei afecțiunii părinteşti, a unei îndrumări corespunzătoare.

În anul 2015, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, s-au înregistrat 32 de cazuri de copii părăsiţi de mame, în anul 2016 s-au înregistrat cele mai multe cazuri – 37, în anul 2017 – s-au înregistrat 19 cazuri iar în primele 6 luni ale anului 2018 s-au înregistrat 19 cazuri. După cum se poate observa, numărul copiilor părăsiţi de către mame este în creştere.

Din momentul în care sunt abandonați, aceşti copii sunt privați de anumite drepturi, printre care, dreptul la identitate, dreptul de a fi crescuţi şi educaţi de părinţi, dreptul la sănătate şi la educaţie. O categorie aparte o constituie cei abandonați în unitățile sanitare, adică cei părăsiți de către mame de la primele ore de la naştere sau în zilele imediat următoare.

La nivel național, în anul 2017, s-a înregistrat un număr de 804 copii care au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Dintre aceştia, 573 au fost părăsiţi în maternităţi, 187 în secţiile de pediatrie, iar 44 au fost lăsaţi în alte secţii de spital, conform datelor ANPDCA.

Cauzele care au dus la creşterea ratei de abandon sunt:

–          Nivelul scăzut de educaţie;

–          Lipsa de informare privind metodele contraceptive;

–          Lipsa locuinţei sau condiţii improprii de locuit;

–          Lipsa sprijinului partenerului sau al familiei;

–          Sărăcia.

Articolul precedentParadox. Buzăul, pe locul trei la asistaţi, pe acelaşi loc la suspendaţi din plata
Articolul următorÎncă două achiziții, pentru SCM Gloria Buzău