În ziua de 20 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău – Biroul Siguranţă Şcolară, împreună cu un reprezentant al luptătorilor de la Serviciului pentru Acţiuni Speciale, sportiv de perfomanţă, au organizat la Liceul cu Program Sportiv ”Iolanda Balaș Soter” Buzău o acţiune preventivă ce a avut ca scop principal prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, a infracțiunilor comise cu violență, dar și prezentarea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.

Întrucât tinerii învață prin puterea exemplului, sportivul Bogdan Dinu le-a explicat elevilor că, aşa cum sportul trebuie practicat într-o formă organizată, competițiile sportive se dispută după reguli bine stabilite, tot la fel ca în sport, regulile trebuie respectate și în viața de zi cu zi, în mediul şcolar.

Împreună au discutat despre importanţa noţiunii de fairplay, despre toleranţă, despre autocontrol şi echilibru.

La sfârşitul activităţii, cu toţii au concluzionat că violenţa nu este o soluţie în gestionarea diferitor situaţii în care sunt implicaţi liceenii, din contră, aceasta complică lucrurile şi împiedică identificarea raţională a soluţiilor reale.

AVIZ TINERILOR:

Cel mai bine este să fiţi sinceri cu voi și să nu vă lăsaţi influențați de percepții, anturaj și trenduri, mai ales când acestea pot avea efecte negative asupra dumneavoastră. Spuneţi nu violenţei şi identificaţi soluţii eficiente în rezolvarea problemelor. Nu ezitaţi să apelaţi la apropiaţi (părinţi, profesori) pentru sprijin.

AVIZ PĂRINȚILOR:

Adolescența copilului dumneavoastră aduce cu ea un bagaj nou de griji și multe întrebări în căutarea de soluții. Comunicarea dintre adult și adolescent devine din ce în ce mai complicată, iar lista subiectelor dificil de abordat crește aproape în fiecare zi.

Rezolvarea potenţialelor probleme asociate vârstei este un subiect pe care însă vă recomandăm să-l abordați chiar dumneavoastră cu adolescentul de acasă. Este mult mai bine să reușiți să îi transmiteți toate informațiile importante legate de implicaţiile violenţei, astfel încât să poată să facă alegeri responsabile, eficiente, constructive.

AVIZ PROFESORILOR:

Alături de părinți, profesorii au un rol esențial în formarea adolescenților ca viitori adulți responsabili. Fiecare oră petrecută în clasă nu reprezintă doar oportunitatea de le transmite un bagaj de informații, ci și șansa de a le insufla atitudini corecte în fața diverselor situații în care viața deja îi pune.

De aceea, o discuție la ora de dirigenție despre implicaţiile violenţei îi va ajuta să se poziționeze corect față de modalităţile de rezolvare a unui conflict. În plus, vor învăța chiar ei să își identifice colegii care  se află în astfel de situaţii și vor şti cum să le dea o mână de ajutor pentru a evita menifestările agresive.

Imagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentCe alimente poți să mănânci seara ca să nu te îngrași
Articolul următorCetățenii aflați în județul Buzău pot experimenta simularea unor situații de urgență produse acasă și care le pot pune viața în pericol