În weekend, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, alături de jandarmi, au desfășurat acțiuni informativ-preventive în cadrul târgului de sezon organizat în municipiul Buzău.

Polițiștii au purtat discuții cu persoanele prezente, copii și adulți, despre folosirea în siguranță a internetului, pentru a evita dobândirea calității de victimă pe diverse paliere asociate – pornografie infantilă, atacuri cibernetice, infracțiuni contra patrimoniului, hărțuiri, cyberbullying, furtul de date cu character personal.

De asemenea, polițiștii au oferit informații despre utilizarea site-urilor clonă a instituțiilor bancare, campaniile agresive de phishing care utilizează în mod fraudulos imaginea persoanelor publice sau proliferarea posibilității extrem de facile de accesare instantă a unui credit, în vederea convingerii populației să acceseze site-uri malițioase și introducerea datelor personale ori de efectuare a plăților on-line.

Ce nu trebuie să faci!

– Dacă nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului. În cazul plăților online vi se vor solicita de către comercianți numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV și data expirării. Dacă ți se cer și alte informații, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date și parăsește site-ul.

– În situația în care primești mailuri prin care ți se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare, sau pentru diferite scopuri, nu da curs acestor solicitări, banca nu îți va cere niciodată aceste date prin mail, iar cel mai probabil, dacă vei da click pe linkul din mail, vei fi directionat către un site de tip phishing, care imită site-ul real al băncii unde ți se va cere să introduci datele cardului.

– Nu deschide atașamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conține viruși sau programe de tip malware.

– Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.

– Evită să faci cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code).

– Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate.Unii comercianți online din afara Europei pot cere să le trimiți prin fax copii ale cardului și pașaportului, drept garanție. Nu da curs! 

Cum să vă protejați afacerea în mediul on-line:

– Cunoașteți-vă produsul: unele produse sunt mai riscante la vânzare ca altele. De exemplu, vânzarea articolelor mici, ușor de revândut, care au deja cerere mare, este mai riscantă decât vânzarea articolelor concepute personal.

– Cunoașteți-vă clientul: dacă acceptați plăți cu cardul și expediați bunuri valoroase către clienții dumneavoastră, este bine să știți către cine trimiteți articolele.

– Stabiliți un mijloc de plată sigur: procesatorul dumneavoastră de carduri vă poate sfătui. Alegerea unui mijloc de plată sigur va limita riscul de fraudă.

– Utilizați un serviciu de livrare de încredere: alegeți o metodă de livrare unde puteți fi siguri de manevrarea profesionistă a mărfurilor dumneavoastră și gestionarea corectă a disputelor privind livrarea.

ImagineImagineImagineImagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentPoliţiştii au “arbitrat” etapa judeţeană a concursului „Educaţia rutieră, educaţie pentru viaţă”
Articolul următorPoliţiştii au acţionat suplimentar în weekend în cadrul unor acţiuni cu efective mărite pe raza judeţului Buzău