Podul de la Vadu Pașii a fost inaugurat, vineri, 22 octombrie 2021, în prezența oficialilor Buzăului, dar și a câtorva zeci de localnici. Legătura rutieră dintre municipiul Buzău și comuna Vadu Pașii a fost întreruptă în 2005, după ce inundațiile au afectat structura podului vechi. Noul pod de la Vadu Pașii are o lungime totală de 689 de metri, din care 350 de metri peste râul Buzău și o lățime de 7,8 metri, două rampe de acces de 178 și, res­pectiv 161 metri. 

Printre participanții la festivitate s-au numărat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, vicepreședintele Adrian Petre, primarul municipiului Buzăul, Constantin Toma, senatorul Lucian Romașcanu, deputatul Romeo Lungu și primarul comunei Vadu Pașii, Gheorghe Firon, acesta fiind singurul liberal prezent la eveniment.

Imagine

Deși planul inițial prevedea reabilitarea vechiului pod, așa-zisul pod Anghel Saligny, s-a luat decizia construirii unuia nou. Vechiul pod, la care se fac ultimele retușuri în prezent, va intra, cel mai probabil, în patrimoniul Ministerului Culturii și va fi indisponibil traficului auto sau pietonilor. 

La construcția noului pod au fost folosite atât fonduri guvernamentale, cât și fonduri ale Consiliului Județean Buzău. Costul lucrării se ridică la 33.370.488,76 lei, din care 31.712.537,91 au fost bani de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, restul fiind contribuția Consiliului Județean.

Podul vine ca ușurare pentru atât pentru locuitorii comunei Vadu Pașii, cât și cei ai comunelor din împrejurimi, care se vedeau nevoiți să ocolească mai mulți kilometri ca să ajungă în oraș, până la podul de la Mărăcineni. 

Directorul Transbus, Gică Toader, a declarat că se va păstra același program de transport aprobat, dar o parte dintre cursele traseului 11 se vor efectua peste podul de la Vadu Pașii și vor deveni traseul 11B. Pentru optimizarea traficului, directorul Transbus a spus că traseul va fi monitorizat în următoarele două săptămâni, pentru a vedea care este fluxul de călători, iar programul de transport va fi modificat, dacă este cazul. Traseul autobuzului 11 nu poate fi mutat exclusiv pe partea Vadu Pașii, deoarece călătorii urcă și din satele învecinate. Directorul mai spune că autobuzele care vor circula pe traseul 11B au avantajul de a trece prin mai multe zone din municipiu. 

Imagine

 

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentSe fură telefoane mobile la o Școală Postliceală din municipiul Buzău
Articolul următorCoronavirus România: 15.261 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2