Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a decernat cercetătorului Costel Vânătoru, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” , cea mai înaltă distincție pentru clerici.

Preotul cercetător buzoian a fost recompensat pentru activitatea depusă în ultimii ani pentru prezervarea patrimoniului național. Potrivit basilica.ro, ședința solemnă de acrodare a distincției, a fost precedată de o slujbă de Te Deum oficiată de Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul în Paraclisul „Sfântul Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.
Patriarhul Daniel a deschis sesiunea solemnă cu un cuvânt introductiv în care Preafericirea sa a spus că tema omagială, cea a satului românesc, a fost una „inspirată”. În continuare, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a prezentat raportul-sinteză intitulat „2019-Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.

Prezentarea raportului a fost urmată de acordarea unor distincții, preotul Constantin Vânătoru, cercetător în legumicultură, primind de la Preafericirea sa Patriarhul Daniel, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”.
”A fost cel mai emoționant moment din viața mea pentru că nu m-am așteptat să primesc o asemenea distincție chiar de la Preafericirea sa, Patriarhul României. Am înțeles că a fost apreciată activitatea mea în ceea ce privește proiectul bancii de gene din legumicultură, pentru care am militat intens în ultimii ani. Este o mare onoare pentru că am fost invitat la această ceremonie” a declarat preotul cercetător, Costel Vânătoru.
Costel Vânătoru este profesor, doctor în horticultură, cercetător științific de gradul întâi și conduce Laboratorul de Genetică și Ameliorare al Stațiunii de Cercetare –Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. De asemenea, este și director al Băncii de Gene recent înființată la Buzău, Bancă ce protejează aproximativ 10.000 de soiuri de legume, plante aromatice, plante medicinale, unele pe cale de dispariție.
Articolul precedentPe raza judeţului Buzău a apărut un nou focar de pestă porcină africană
Articolul următorCutremur serios, marți dimineața, în zona Buzăului