Reprezentanții societății de salubritate atrag atenția asupra faptului că buzoienii nu respectă normele de colectare selectivă.

La platformele de gunoi din aproape tot municipiul Buzău este jale. In containerele pentru deseu menajer gasim reciclabile, in containerele sau pubele galbene  sunt deseuri menajere, in pubele verzi destinate ambalajelor din sticla, sunt aruncate la gramada tot felul de alte deseuri, desi containerele galbene si pubelele verzi sunt inscriptionate cu autocolante mari in care se explica clar ce trebuie sa  puna cetateanul in ele. Buzoienii au primit si informari, afise pentru fiecare apartament. Bunavointa inseamna sa prindem o astfel de informare pe usa frigiderului cu magnetii care nu lipsesc de pe aceste tipuri de electrocasnice. Apoi, pana ne obisnuim cu separarea deseurilor, sa ne ajutam citind informarea inainte de a  arunca la cos orice obiect de care nu mai avem nevoie.Ar trebui sa fie simplu.

Incepand din noiembrie 2014, buzoienii beneficiaza de toate mijloacele necesare colectarii selective.Incepand cu implementarea sacului galben pe care l-au primit atat cetatenii care locuiesc la case, cat si locatarii de la blocuri, deserviti si administrati de asociatiile de proprietari, cu totii au la dispozitie diverse modalitati de colectare separata a deseurilor.

Mai exact, locuitorilor de la case li s-au distribuit pubele negre pentru deseurile menajere, pubele maron, pentru deseurile vegetale biodegradabile, saci galbeni pentru deseuri reciclabile, dar si posibilitatea de a colecta ambalajele din sticla in ziua de marti a fiecarei saptamani.Recipientele puse la dispozitie de RER SUD SA, sunt acordate in custodie, cu posibilitatea de a fi inlocuite gratuit atunci cand se deterioreaza, sau cand sunt furate.Inaintea fiecarui demers de implementare a colectarii selective a deseurilor, s-au initiat campanii de promovare si informare, in toate mijloacele media locale.Dar cea mai importanta cale de transmitere a informatiilor despre modul in care trebuie sa colectam corect, a fost si va ramane cea a discutiei directe, prin informare din usa in usa, din casa in casa.Abordarea directa de la om la om este mijlocul cel mai eficient de comunicare a unui mesaj, mai ales atunci cand este vorba despre schimbarea stilului de viata si a unor rutine de zi cu zi.

Daca pana in 2014 buzoienii puneau toate deseurile generate in gospodarie intr-o singura pubela, care era ridicata cu o singura masina, acum patru masini diferite deservesc cetatenii din urbe.Fiecaruia dintre acesti cetateni le-au batut la poarta, sau la usa de mai multe ori agentii de comunicare din cadrul departamentului de comunicare al  RER SUD SA, atat cu afise, informari scrise, reinformari si discutii directe.Toate acestea au avut ca scop familiarizarea buzoienilor cu noul concept de colectare selectiva a deseurilor, cu formarea unor deprinderi noi fiecarui cetatean.

Echipa de comunicare s-a aflat constant in teren la monitorizarea platformelor de depozitare a deseurilor din cartierele de blocuri. Pe orice fel de vreme, ploaie, ger, calduri sufocante, de dimineata pana seara, agentii de comunicare au fost prezenti langa pubelele si containerele din spatiile special amenajate pentru depozitarea deseurilor, pentru a indruma fiecare cetatean care isi arunca gunoiul, despre destinatia diferitelor tipuri de deseuri.Zilnic s-au confruntat cu ironiile si cinismul celor care nu inteleg ca a colecta separat deseurile inseamna a ne pasa de propria sanatate si de sanatatea copiilor nostri.Dincolo de orice norma legislativa si de argumentul amenzilor, atunci cand vorbim despre gunoi, vorbim despre curatenie care este direct legata de sanatate.

 

Articolul precedentDouă cutremure întregistrate în week-end în zona Buzăului
Articolul următorFamilie bagata in spital de un cal scapat dintr-o curte