Italia a acuzat joi Israelul de posibile „crime de război”, după ce forţa ONU desfăşurată între Liban şi Israel a denunţat tiruri israeliene „repetate” asupra poziţiilor sale, doi soldaţi din cadrul forţei de menţinere a păcii fiind răniţi, relatează AFP.

Armata israeliană a dat asigurări că le-a cerut soldaţilor ONU să rămână „în spaţii protejate” înainte de a lansa atacuri „în apropierea” bazei lor. Incidentul a fost denunţat de Washington, Madrid, Paris şi Dublin.

Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL), din care 10.000 de soldaţi sunt desfăşuraţi în sudul ţării, a cerut încetarea ostilităţilor de când tirurile transfrontaliere dintre armata israeliană şi Hezbollah s-au transformat recent într-un război deschis.

 

UNIFIL a anunţat joi că „două Căşti albastre au fost rănite după ce un tanc Merkava al armatei israeliene a tras asupra unui turn de observaţie al sediului UNIFIL” din Naqoura, provocând rănirea a doi bărbaţi, cetăţeni indonezieni.

Italia, principala ţară occidentală care contribuie la UNIFIL în ceea ce priveşte efectivele cu aproape 900 de soldaţi mobilizaţi, a denunţat acte „intolerabile” şi l-a convocat pe ambasadorul israelian pentru un „protest ferm”.

Ministrul italian al Apărării Guido Crosetto a estimat că aceste tiruri israeliene împotriva UNIFIL „ar putea constitui crime de război şi, cu siguranţă, reprezintă încălcări foarte grave ale normelor dreptului internaţional umanitar”.

Madridul a denunţat o „încălcare gravă a dreptului internaţional”, cerând ca securitatea Căştilor albastre să fie „garantată”.

Statele Unite s-au declarat „foarte îngrijorate”, cerând aliatului lor „să nu ameninţe securitatea forţelor ONU de menţinere a păcii”.

Franţa a anunţat că „aşteaptă explicaţii” şi a „condamnat orice atingere la adresa securităţii UNIFIL”.

Parisul solicitase, înainte de incident, o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU consacrată situaţiei din Liban, notează AFP.

AGERPRES

Articolul precedentŞEDINŢĂ EXTRAORDINARĂ DE GUVERN; MEMORANDUMURI PRIVIND SUPLIMENTAREA BUGETULUI FNUASS – PE AGENDĂ
Articolul următorFOTBAL: ANGLIA A PIERDUT PE WEMBLEY ÎN FAŢA GRECIEI, ÎN LIGA NAŢIUNILOR