Site-urile care vând sau pun la dispoziție lucrări științifice, de licență, masterat și doctorat ori proiecte sau referate vor fi închise de autorități, dar părinţii elevilor de gimnaziu sau liceu văd asta ca pe o „sufocare“ a surselor de documentare pentru elevi.
După ce Legea 427/2023 a intrat în vigoare, site-urile care conțin în scop de vânzare sau de punere la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări vor putea fi închise de autoritățile din domeniu la cererea lucrătorilor din poliție.
Reglementarea prevede că vânzarea, dar și cumpărarea unor astfel de lucrări științifice va fi pedepsită de autorități, iar amenzile nu sunt de ignorat, ele putând fi de la de la 100.000 la 200.000 de lei, scrie adevarul.ro. „În cazul faptei prevăzute la alin. (2) (oferta de vânzare – n.r.), care se săvârșește prin mijloace electronice, agenții constatatori ai Ministerului Afacerilor Interne pot dispune și sancțiunea complementară a întreruperii, de îndată, a transmiterii într-o rețea de comunicații electronice a conținutului care face obiectul constatării unei contravenții“, se arată în lege.
Mai mult, polițiștii pot cere specialiștilor în domeniu blocarea site-ului respectiv, iar dacă acesta este găzduit de servere din străinătate, să interzică cetățenilor români, prin mijloace tehnice, accesul pe pagină. Astfel, polițiștii pot „să solicite Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București să blocheze funcționalitatea unui domeniu «.ro» prin intermediul căruia conținutul care face obiectul constatării contravenției de la alin. (2) (oferta de vânzare – n.red.) este disponibil online“, dar și „să solicite furnizorilor de rețele de comunicații electronice destinate publicului blocarea accesului utilizatorilor din România la conținutul respectiv“.
De precizat că toate aceste măsuri se iau la solicitarea polițiștilor, dar cu aprobarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), instituția care supraveghează inclusiv traficul pe internet. Noua reglementare prevede și amendarea furnizorilor de servicii de găzduire sau a furnizorilor de rețele de comunicații electronice care nu pun în aplicare măsurile dispuse de ANCOM, cu sume între 5.000 și 50.000 de lei. Constatarea și aplicarea acestor sancțiuni se face de către personalul ANCOM.
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, susține că lucrurile trebuie privite din două unghiuri.
„Dacă vorbim de licențe, lucrări de masterat sau doctorat, categoric nu putem permite procurarea acestora de pe internet. Pe de altă parte, există și site-uri care oferă chiar pentru o plată uneori modică, să nu spun gratuit, referate utile pentru elevii de gimnaziu sau liceu. Aici vorbim de cu totul altă chestiune. Vorbim de o sursă de documentare. Este ca și când ai merge la bibliotecă. Trăim într-o eră digitală, trebuie să profităm. Sigur, profesorii trebuie să evalueze aceste referate oral ca să vadă dacă elevii au înțeles ceva și nu au căutat pe internet și au dat un simplu «print». Trebuie să verifice dacă elevii au înțeles ceva de acolo. Repet, sunt o simplă sursă de documentare precum biblioteca“, a precizat Iulian Cristache.