În această dimineaţă, în intervalul 07.00-09.00, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, au fost angrenaţi într-o acţiune ce a vizat prevenirea accidentelor de circulaţie în care ar putea fi implicate autovehicule destinate transportului rutier public de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 2,5 tone şi autovehicule destinate transportului public de persoane, cu capacitate de transport mai mare de 8+1 locuri.

Poliţiştii au efectuat verificări şi cu privire la respectarea legalităţii transportului public de marfă şi persoane, în vederea depistării efectuării altor curse decât cele permise de licenţa de traseu, efectuarea în mod ilegal a unor curse regulate sub „masca” unor curse ocazionale speciale, nerespectarea prevederilor graficelor de circulaţie sau a timpilor de odihnă. În total, au fost controlate 112 autovehicule şi au fost aplicate 44 de sancţiuni contravenţionale.

Sancţiunile au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor O.G. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere a pauzelor și a perioadelor de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora, H.G. 69/2012 privind transporturile rutiere, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dar şi pentru abateri la alte acte normative.

Printre abaterile sancţionate s-au numărat nerespectarea timpilor de odihnă, încălcarea regimului legal de viteză, neportul centurii de siguranţă, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau conducerea unor maşini ce prezentau defecţiuni tehnice.

Un tânăr şofer, în vârstă de 22 de ani, din Buzău, a fost depistat conducând sub influenţa băuturilor alcoolice, cu toate că se afla la volanul unei autoutilitare de transport marfă. Acesta a fost oprit în trafic de poliţiştii rutieri pe strada Transilvaniei, din municipiul Buzău. Aparatul etilotest a indicat în cazul său o valoare sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, ceea ce a determinat ca şoferul să rămână pieton pentru următoarele 90 de zile.

Acţiunea s-a desfăşurat în conformitate cu planul de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL) pentru anul 2022.         

      

POLIȚIA REAMINTEȘTE:

A fi șofer este o profesie cu un grad ridicat de risc și devine cu atât mai greu  dacă lucrezi la volanul unor autovehicule de transport. Oboseala și stresul își spun cuvântul, iar într-o secundă de neatenție se poate întâmpla o adevarată tragedie.

Pentru a preveni accidentele, fiecare șofer trebuie să respecte regulile de circulație și să fie foarte atent, chiar și în momentul în care dorește să parcheze autovehiculul.

Trebuie să staționeze doar în parcarile special amenajate, nu pe marginea drumurilor, unde se rulează cu o viteză maximă de peste 50km/h.

Întrucât nimic nu este mai important decât siguranța rutieră, pentru ca atât șoferul, cât și pasagerii săi/încărcătura transportată să ajungă în sigurantță la destinație, mașina trebuie să fie echipată și cu elementele pentru siguranța circulației, prevăzute în legislație.

Așadar, șoferul mai are obligația ca înainte de fiecare drum pe care îl realizează să verifice dacă vehiculul este dotat, în primul rând, cu trusa de prim ajutor. Trusa de prim ajutor este foarte importantă în cazul producerii unui accident sau chiar a degradării sănătății șoferului, aceasta conține cele mai importante elemente care pot salva viața. Este important să aveți și elemente reflectorizante.

Alte elemente care sunt obligatorii și trebuie să se regăsească printre lucrurile din cabina dumneavoastră. sunt vesta si triunghiul reflectorizant, folosite în special noaptea și, nu în ultimul rând, stingătorul.

Acestea trebuie să le aveți la fiecare rută pe care o faceți, pentru a vă asigura, astfel, că veți ajunge în siguranță la destinație. 

ImagineImagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentBuzău: Nouă centre de prim ajutor pentru persoanele afectate de caniculă
Articolul următorPoliţiştii au identificat şi depistat un tânăr care a comis o succesiune de acte infracţionale doar pentru a conduce un autoturism