În perioada 27 februarie – 21 aprilie a.c., sunt desfășurate activități în baza planului de acțiune Fitos 2023, pe linia respectării prevederilor OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului.

În ziua de 12 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Buzău au efectuat activități în baza planului național de acțiune „Fitos 2023” pe linia respectării prevederilor OUG nr.195/2005 privind protecția mediului și pentru verificarea modului de păstrare şi asigurare a armelor şi muniţiilor de către deţinătorii legali ai acestora.

În urma controlului unei societăți comerciale din Râmnicelu, județul Buzău, ce are ca obiect de activitate cultivarea plantelor, polițiștii au identificat 6 tone de îngrășăminte chimice depozitate necorespunzător.

De asemenea, în cadrul planului de acțiune, în ziua de 7 martie a.c., în urma efectuării verificărilor, polițiștii au depistat nereguli în cazul unui agent economic din Amaru, unde au identificat 121 de tone de produse de protecție a plantelor depozitate fără a respecta prevederile legale.

În ambele cazuri, au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Imagine

Tot duminică, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, unui bărbat în vârstă de 55 de ani, din Râmnicelu, care nu a respectat obligaţia legală de predare a unei arme neletale în termenul de 30 de zile de la expirarea valabilităţii permisului de armă, procedând la ridicarea armei și a permisului de port armă.

Un alt localnic în vârstă de 63 de ani, a fost sancționat contravenționale pentru nerespectarea Legii 295/2004 privind regimul armelor, componentelor esențiale și al munițiilor. 

Pentru asigurarea sănătății oamenilor, animalelor, plantelor și a mediului înconjurător polițiștii recomandă următoarele:

– Cumpărați produse de protecție a plantelor de la un furnizor autorizat.

– La cumpărarea produselor de protecție a plantelor, solicitați factură sau bon fiscal.

– Verificați ca pesticidele achiziționate să fie în termen de valabilitate.

– Colectați și predați ambalajele produselor de protecție a plantelor unei societăți autorizate.

– Cumpărați produse de protecție a plantelor cu etichete scrise în limba română.

– La cumpărarea pesticidelor, verificați ca ambalajele să fie sigilate în mod corespunzator.

– Verificați ca produsele de protecție a plantelor achiziționate, să fie originale.

– Nu lăsați pesticidele la îndemâna copiilor și utilizați-le conform indicațiilor de pe etichetă.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentSănătatea la control. Doctor Mihai Dobra: Stresul, dușmanul tăcut al sănătății
Articolul următorFoto: Sancționat de polițiștii buzoieni pentru transport ilegal de material lemnos