In fiecare an, la data de 5 Iunie se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului, pentru a face apel la constientizarea importanței mediului înconjurător, dar și de a lua măsuri necesare pentru a-l proteja. Încă din anul 1974, Organizația Națiunilor Unite (ONU), s-a pronunțat cu privire la acest eveniment însemnat, care va fi găzduit în fiecare an, într-o țară diferită, cu activități axate pe o temă anume. Ziua Mondială a Mediului Înconjurător 2021 are loc în Pakistan, cu tema „Restaurarea Ecosistemelor”.

Organizația Națiunilor Unite a subliniat că acest eveniment ar trebui privit și ca „Ziua Oamenilor” unde fiecare dintre noi trebuie să facă ceva pozitiv care să contribuie la protejarea planetei noastre. Exemple: campanii de curățenie, acțiuni de plantare, vizitare Arii Naturale Protejate – plimbări pe trasee, evenimente școlare pe diferite teme de mediu, etc.

Ținând cont de situațiile neprevăzute cauzate de pandemie, anul acesta comisarii din cadrul Garzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Buzău, împreună cu reprezentanți ai Serviciului Teritorial din cadrul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, pentru a marca Ziua Mondiala a Mediului Înconjurator, au organizat în data de 5 iunie o vizită de lucru în Rezervația Naturală Vulcanii Noroiosi Pâclele Mari și Pâclele Mici. Acțiunea a constat în monitorizarea Rezervației Naturale Vulcanii Noroioși, cât și în informarea locuitorilor județului Buzău și a turiștilor privind vizitarea acestei arii naturale protejate și a măsurilor minime de conservare pentru speciile de flora și faună” spune Carmen Adriana Ichim, comisar șef al Gărzii de Mediu Buzău.

Situl ROSCI0272 Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici, este situat in regiunea biogeografica continentala si a fost desemnata pentru conservarea unor habitate naturale si specii salbatice de interes comunitar, mentionate in OMMDD 1964/2007 privind instituirea de arie naturala protejata siturilor de importanta comunitara, ca parte integranta a retelei ecologine europene Natura 2000 in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.

Vulcanii Noroioși reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din stratele de argilă. Se cunosc pe glob în total circa 1.100 de vulcani noroioși. În Europa sunt foarte puțini vulcani noroioși pe continent, cum ar fi cei din Buzau, (Romania) si din Azerbaidjan.

Vulcanii Noroioși din Buzău oferă turiștilor cel mai spectaculos peisaj natural dintre toate zonele menționate, fiind unici în Europa atât prin dimensiunile reduse, cât și prin modul lor de formare.

Imagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedent121 de cazuri noi de COVID-19 şi 8 decese în ultimele 24 de ore
Articolul următorJuniorii U19 de la Gloria Buzău au ratat calificarea în semifinale care se vor juca la Buzău