Sezonul estival reprezintă perioada din an caracterizată de un grad ridicat de mobilitate a persoanelor, atât din țară cât și din străinătate, pe fondul concediilor de odihnă, a vacanței școlare, eliminarea restricțiilor pentru prevenirea și combaterea pandemiei de Covid-19, precum și de acordarea voucherelor de vacanță.

În perioada Sezonului Estival – 2022, sunt preconizate a se desfășura diferite manifestări publice prilejuite de sărbători religioase (Rusaliile Ortodoxe/Catolice, Sf. Petru și Pavel, Sf. Ilie, Adormirea Maicii Domnului), cultural-artistice și sportive, inclusiv în aer liber, cu participarea unui public numeros, competiții sportive și un aflux important de persoane spre/dinspre localitățile și zonele turistice și de agrement.

De asemenea, în această perioadă, elevii și studenții vor susţine examene precum  evaluarea națională – capacitate, bacalaureat, admitere în facultăți și intrare în rezidențiat.

Menținerea ordinii publice pe timpul sezonului estival devine prioritatea numărul unu a  unităţii noastre, toate activităţile urmând a fi coordonate pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, realizarea unui climat de ordine și liniște publică, pregătirea antiinfracțională și antivictimală a populației, stabilirea unor relații de parteneriat cu cetățenii, inclusiv desfășurarea unor activități de consiliere și informare precum și creșterea sentimentului de siguranță a cetățeanului.

Vor fi adaptate dispozitivele de siguranță publică constituite la nivelul unităților de poliție, în care vor fi cooptate în sistem integrat, acordându-se atenție în mod special locurilor cu mare fluență de public, în care urmează a se desfășura activități religioase, culturale, sportive, de agrement etc. pentru menținerea unui climat corespunzător de siguranță și prevenirea infracțiunilor cu violență și contra patrimoniului;

Se vor organiza şi executa de acțiuni în sistem integrat pentru combaterea infracționalității stradale, traficului și consumului de droguri, prostituției și proxenetismului, migrației ilegale, identificarea persoanelor urmărite în temeiul legii;

Vor fi derulate acțiuni specifice, pentru verificarea legalității activităților comerciale, în domeniul silvic și piscicol, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale specifice;

Realizarea activității de menținere a ordinii publice se va realiza inclusiv prin patrule constituite conform cadrului normativ în vigoare, care vor fi dispuse în toate zonele cu risc de aglomerare şi predispuse la apariţia unor situaţii de intervenţie.

Se va urmări asigurarea intervenției operative la evenimentele sesizate din competență.

Structurile specializate vor intensifica verificările privind modului în care se execută paza și protecția la unități, în special la cele unde se colectează și transportă valori monetare (hipermarketuri, bănci, societăți comerciale etc.), în scopul prevenirii producerii unor evenimente negative.

De asemenea, vor fi intensificate controalele la unităţile de cazare, dar şi   în locurile și mediile frecventate de străini, prin modalități care să nu afecteze sejurul turiștilor, pentru depistarea străinilor cu ședere ilegală, declarați indezirabili și a celor urmăriți național ori internațional.

Pe linie rutieră se va asigura intervenţia polițiștilor rutieri, la orele de vârf, pe principalele artere din zonele turistice, precum și pe traseele de acces către acestea, pentru depistarea, identificarea și sancționarea participanților la trafic care încalcă prevederile legale privind circulația pe drumurile publice, prevenirea accidentelor și blocajelor rutiere, fluidizarea și controlul circulației.

Structurile de poliţie rutieră vor colabora permanent cu celelalte formațiuni de poliție, în vederea desfășurării în comun a unor acțiuni tematice destinate combaterii fenomenului infracțional și contravențional pe drumurile publice, atât din domeniul rutier, cât și din sfera celorlalte domenii din competența Poliției Române;

Pe linia combaterii infracțiunilor de natură judiciară vor fi avute în atenţie activităților de prevenire și combatere a infracțiunilor comise cu violență în zona barurilor, cluburilor, locurilor de cazare și altor locuri pretabile, precum și monitorizarea stărilor conflictuale.

Vom acţiona coordonat şi constant pe toate liniile de muncă, astfel încât sezonul estival să se încheie în condiţii de deplină siguranţă.

Rezultatele acestor eforturi, vor depinde, bineinţeles de parteneriatul poliţie –comunitate, parteneriat care ne-a demonstrat însă, în repetate rânduri, că funcţionează în parametri optimi şi, pe această cale, mulţumim buzoienilor de bună-credinţă pentru contribuţia adusă la siguranţa judeţului nostru.

RESPECTAREA LEGII ESTE O OBLIGAŢIE, NU O OPŢIUNE! ÎN ATENŢIA CETĂŢENILOR CARE PLEACĂ ÎN CONCEDIU CU AUTOTURISMUL PERSONAL

Pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pot apărea diferite probleme. Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt din sau de auto, e bine să ţineţi cont de următoarele sfaturi:

 • asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului;
 • stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii;
 • dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie;
 • alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate şi aflate la vedere;
 • dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate;
 • căutaţi popasurile special amenajate în acest sens;
 • autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofon, genţi, borsete, aparate foto, etc.);
 • indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă;
 • fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul;
 • nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii;
 • când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia;
 • dacă pe traseu sesizaţi ceva suspect iar situaţia nu vă permite să interveniţi, anunţaţi de îndată primul post de poliţie întâlnit;
 • dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului.

VIAŢA ESTE NEPREŢUITĂ – ACORDAŢI-I PRIORITATE!

 

Sursa: Realitatea de Buzau