Au trecut aproape două luni de la debutul noului an şcolar, iar sute de mii de elevi sunt privaţi de o gustare zilnică şi gratuită, la care au dreptul potrivit legilor în vigoare. La Buzău, peste 47.000 de preşcolari şi elevi aşteaptă să primească zilnic, de la şcoală, lapte, iaurt, cornuri, biscuiţi sau fructe.

Chiar dacă banii pentru acordarea de mere, lapte şi corn în unităţilie şcolare din judeţ au fost alocaţi Buzăului, autorităţile nu au finalizat încă licitaţia pentru desemnarea furnizorilor. Procedura este în derulare, iar ofertele au fost depuse până la sfârşitul lunii septembrie.

Un număr de 47.564 elevi din judeţul Buzău sunt privaţi de beneficiile ”Programului pentru şcoli al României”, sau ”Cornul şi laptele”, aşa cum este cunoscut printre români. Între timp, majoritatea copiilor îşi întreabă dascălii, dacă a venit mâncarea mult promisă de Guvern.

”Ei au tot întrebat de ce nu mai primesc cornul, laptele şi mărul, dar noi nu avem un răspuns la această întrebare. Important e că îşi doresc, iar noi, ca învăţători, profesori, sperăm să se reia, pentru că, iar acum nu mă gândesc la şcoala noastră, unde copiii provin din familii deosebite din toate punctele de vedere, sunt şcoli în care acest corn, lapte şi măr sunt foarte importante”, spune Carmen Zecheru, directorul adjunct al Şcolii nr.11 Buzău.

Conform legii, copiii trebuie să primească produsele alimentare şi fructele pe perioada întregului an şcolar, adică timp de 167 de zile. Deşi mulţi dintre elevi nu se bazează pe produsele oferite prin acest program pentru a-şi asigura gustarea la şcoală, pentru un procent important dintre ei, acest pacheţel este singurul motiv pentru care vin la şcoală.

Programul laptele, cornul şi fructul va funcţiona după un program bine stabilit. Luni marţi şi miercuri copiii vor primi lapte sau produse lactate, joi şi vineri vor primi fructe, iar în fiecare zi din cursul săptămânii, elevii vor primi produse de panificaţie.

 

Articolul precedentDesenele copiilor buzoieni au ajuns la militarii din Afghanistan
Articolul următorSistem de irigaţii modern, în zona vestică a judeţului