Guvernul a adoptat în ședința de luni o ordonanță care prevede acordarea unor stimulente pentru persoanele care se vaccinează anti-Covid. Măsura vine în contextul în care țara noastră este pe ultimul loc în Europa la acest capitol, cu puțin peste cinci milioane de oameni imunizați. 

Stimulentele de vaccinare prevăd acordarea unor bonuri de masă și a premiilor în bani.  Acestea li se adresează doar persoanelor vaccinate cu schema completă.

Valoarea unui tichet de masă este de 100 de lei, fondurile totale alocate în acest scop ridicându-se la 35 de milioane de lei. Astfel, vor putea primi tichete de masă 350.000 de români. 

Tichetele de masă vor fi acordate după intrarea în vigoare a ordonanței.  Cheltuielile aferente tichetelor se suportă din bugetul Ministerului Sănătății, pe baza metodologiei aprobate prin ordin de ministru.

De asemenea, va fi organizată o loterie la care se pot înscrie persoanele vaccinate complet. Prima extragere va avea loc în luna octombrie. Fondurile alocate, de 15 milioane de lei, vor fi asigurate din bugetul Ministerului Economiei, potrivit Realitatea Plus. 

După emiterea certificatului de vaccinare, persoanele respective se pot înscrie pentru participarea la loterie pe site-ul certificat-covid.gov.ro, în cadrul căruia Serviciul de Telecomunicații Speciale va dezvolta funcționalitatea de înscriere. Condițiile privind înscrierea vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Organizarea loteriei, structura premiilor, precum și procedura de acordare a acestora se stabilesc prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe. Fondul anual de premiere, precum și repartizarea acestuia se stabilește de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, iar extragerile sunt organizate de către Compania Națională „Loteria Română” S.A., se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că prin acelaşi act normativ s-a prelungit termenul de valabilitate al certificatelor de testare în cazul certificatelor antigen la 48 de ore. În cazul certificatelor de testare PCR, termenul de valabilitate se menţine la 72 de ore.

„S-a introdus posibilitatea de a fi utilizate pe teritoriul României certificatele digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, pentru atestarea vaccinării, testării sau vindecării titularilor”, a precizat ministrul. 

Prin ordonanța adoptată luni, se corelează măsurile instituite de România cu privire la verificarea și eliberarea certificatelor digitale COVID-19 de vaccinare, testare sau trecere prin boală, în conformitate cu principiile generale ale dreptului Uniunii Europene (UE), în special cu principiile proporționalității și nediscriminării. 

Astfel, noile modificări prevăd că certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate și pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau trecerii prin boală a titularilor, iar termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid crește la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este în prezent.

În baza ordonanţei care modifică şi completează Legea nr. 55/2020 s-a prelungit și perioada în care se pot desfăşura concursuri pentru posturile vacante sau temporar vacante din sistemul sanitar.

Prin aceeaşi ordonanţă a fost realizat cadrul legal în baza căruia măştile achiziţionate în cursul anului 2020 destinate categoriilor defavorizate şi care nu au fost ridicate de către beneficiari pot fi distribuite de către autorităţile locale sau DSP-uri către şcoli. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentCulisele statului paralel | TEZAURUL României, un secol de negocieri fără rezultat cu Moscova
Articolul următorPensia anticipată NU se cumulează cu salariul, nici la stat, nici la privat