La sfârşitul săptămânii trecute, peste 80 de efective au fost angajate în acţiuni punctuale pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură a prejudicia fondul forestier. În activităţi au fost angrenaţi poliţişti din structurile de ordine publică, rutieră, investigarea criminalităţii economice, transporturi, dar şi jandarmi şi personal silvic.

Echipele de control au efectuat verificări la 7 societăţi comerciale ce au ca obiect de activitate depozitarea, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase.

În cadrul verificărilor s-a urmărit modul în care sunt evidențiate operațiunile efectuate în registrul de evidenţă a intrărilor – ieşirilor de materiale lemnoase, modul de completare şi eliberare a avizelor de însoţire a materialelor lemnoase, precum şi dacă sunt diferenţe între stocurile scriptice şi faptice ale materialelor deținute.

Au fost efectuate controale la depozite de material lemnos, la instalaţiile de debitare a lemnului rotund, dar şi în exploataţii forestiere. De asemenea, au fost oprite în trafic şi controlate peste 120 de autovehicule care transportau material lemnos.

Au fost aplicate 55 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 26.000 de lei, dintre care 6 pentru abateri prevăzute de Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.  

În total, au fost confiscaţi 96,37 metri cubi de material lemnos, dintre care 55,95 metri cubi de cherestea răşinoase şi 40,42 metri cubi de lemn de foc. Lemnul confiscat a fost estimat de reprezentanţii silvici la valoarea de 56.030 de lei.

La unul dintre agenţii comerciali verificaţi, în urma comparării stocurilor faptice cu stocurile înregistrate de agentul economic în aplicația SUMAL 2, poliţiştii au constatat diferenţe de cantitate.

Operatorul economic a fost sancţionat contravențional conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice cu amendă de 10.000 de lei, fiind dispusă şi măsura complementară de confiscare valorică a lemnului pentru care nu au putut fi prezentate documente justificative.

Poliţiştii de la Biroul Județean de Poliție Transporturi Buzău au depistat la trecerea la nivel cu calea ferată de pe raza comunei Stîlpu, un şofer în vârstă de 64 de ani, din Cilibia, care transporta cu autoutilitara lemn de foc de esenţă stejar.

În urma verificării documentelor, poliţiştii au constatat că avizul de însoțire este expirat. Conducătorul auto a fost sancționat conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu amendă în cuantum de 1000 lei.

Şi în acest caz, lemnul, aproximativ 3 metri cubi, a fost confiscat şi predat reprezentanţilor silvici.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentMinisterul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță lansarea apelului pentru digitalizarea IMM-urilor prin programe de formare
Articolul următorRemanierea guvernamentală, între realitate și fentă: CULISELE unui scandal mocnit. Ce se va întâmpla cu rotativa din 2023?