La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău – Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară pe raza mun. Buzău, în cadrul a două dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

Bănuiţi sunt doi tineri din Topliceni, ambii în vârstă de 20 de ani, despre care existau indicii că ar deţine în vederea comercializării articole pirotehnice, fără respectarea prevederilor legale. Cu ocazia efectuării percheziţiilor au fost identificate şi ridicate aproximativ 3.700 de bucăţi articole pirotehnice din categoriile F1 şi F2. Articolele au fost identificate în locuinţele sau autovehiculele persoanelor percheziţionate, fără documente de provenienţă şi din categorii ce nu pot fi comercializate către publicul larg.

În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 37, lit. a din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Totodată, la finalul săptămânii trecute, atât poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, dar şi poliţiştii din dispozitivul de ordine şi siguranţă publică, au efectuat controale la puncte de lucru autorizate ale unor societăţi comerciale, în zonele pieţelor din cele două municipii, dar şi în alte zone unde ar putea fi oferite spre vânzare astfel de produse artizanale. În acest context au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale, conform aceluiaşi cadrul legal, dar şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice prin utilizarea de articole pirotehnice. Protagoniştii au fost buzoieni, cu vârste cuprinse între 15 şi 36 de ani.

Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 1400 lei. De asemenea, articolele pirotehnice găsite asupra acestora au fost ridicate în vederea confiscării.

Atât poliţişti specializaţi în domeniul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, cât şi efectivele de ordine publică vor continua, în perioada următoare, efectuarea de acţiuni specifice, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice.

Principalul scop al acestor activităţi este creşterea siguranţei cetăţenilor prin activităţi care să prevină producerea evenimentelor nedorite, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, transferul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în toată perioada sărbătorilor de iarnă.

Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat sau neluarea unor măsuri de siguranţă atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă, poate duce la accidente nedorite.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai în condiţiile legii şi cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentUn deces și 21 de noi cazuri de infectări în județul Buzău
Articolul următorUn judecător și un procuror din Buzău, pensionați prin decret semnat de Iohannis