O alunecare de teren care se întinde pe o suprafață estimată între 10 și 30 de hectare s-a produs, joi, în zona Bâsca Rozilei. Alunecarea de teren se întinde pe o suprafață însemnată de pădure și pășune, fără a fi case sau drumuri în zonă. Cel mai probabil, fenomenul este cauzat de ploile abundente înregistrate în ultima vreme.

Zona a fost monitorizată toată noaptea, iar alunecarea a continuat. Din fericire, nu pune în pericol locuințe sau drumuri. Echipe de la ISU Buzău au fost trimise în zonă. Astăzi, și două echipe de la Prefectură vor ajunge la Bâsca Rozilei pentru o evaluare.

Autoritățile locale au luat o primă măsură prin devierea cursului Izvorului Grihotiș Beteringhești, care trecea chiar prin acea zonă, către zona Arsele. 

”Cauzele sunt naturale, nu se raportează la intervenții umane – construcții sau amenajări – care să vicieze structura și profilul solului, dar natura exactă a lor nu o putem preciza fără un raport de specialitate. Expertiza ne va îndruma către următoarea etapă, aceea a limitării și consolidării zonei. Una dintre măsurile de necesitate pe care le-am luat a fost devierea cursului de apă al Izvorului Grihotiș Beteringhești, către zona Arsele. Îi rog pe locuitorii din Arsele să nu intre în panică, deoarece devierea cursului nu presupune și mărirea debitului, astfel că nu se vor înregistra pagube sau disconfort. Revenind la cauza care a determinat această măsură, vă pot încredința că situația este supravegheată și provizorie, iar în ceea ce privește limitarea acțiunii de alunecare, vom căuta cele mai bune soluții, împreună cu specialiștii în domeniu” spuneImagineImagine Ionuț Milea, primarul orașului Nehoiu.
 

Sursa: Realitatea de Buzau